Čo sú polysacharidy v hubách a ako môžu pomôcť?

Konzumácia liečivých húb sa spája s rôznymi pozitívnymi účinkami na zdravie. Huby sú bohaté na mikroelementy, ktoré sa nachádzajú aj v zelenine, mäse a obilninách. Liečivé huby obsahujú množstvo bioaktívnych zlúčenín, ktoré môžu priaznivo pôsobiť na ľudský organizmus. Jednou z najsilnejších a najznámejších vlastností týchto húb je obsah polysacharidov  (glukánov). Polysacharidy v hubách patria medzi […]

Konzumácia liečivých húb sa spája s rôznymi pozitívnymi účinkami na zdravie. Huby sú bohaté na mikroelementy, ktoré sa nachádzajú aj v zelenine, mäse a obilninách. Liečivé huby obsahujú množstvo bioaktívnych zlúčenín, ktoré môžu priaznivo pôsobiť na ľudský organizmus.

Jednou z najsilnejších a najznámejších vlastností týchto húb je obsah polysacharidov  (glukánov). Polysacharidy v hubách patria medzi tie silné bioaktívne látky, ktoré podnietili odborníkov na zdravie a wellness, aby sa zamerali na huby ako potravinu – jedlo s liečivými účinkami. Prehľad niekoľkých dôležitých faktov vám môže pomôcť rozhodnúť sa, či by liečivé huby prospeli aj vám.

Čo sú polysacharidy?

Skôr než sa zahĺbime do fungovania polysacharidov v hubách, je nevyhnutné pochopiť, čo to vlastne polysacharidy sú. Sacharidy sú uhľohydráty, reťazce cukrov zložené z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka. Sacharidov delíme  na jednoduché a zložité uhľohydráty.  Predpona pred „sacharidmi“ označuje, koľko molekúl cukru je spojených: mono = jedna, di = dve a poli = veľa.

Monosacharidy sú jednoduché cukry a sú sladké. Napríklad glukóza (najčastejšia prírodná monosacharidová molekula) a fruktóza (ovocný cukor). Keď sa dve monosacharidové molekuly spoja a vytvoria glykozidovú väzbu, vzniká disacharid a uvoľňuje sa molekula vody. Bežné disacharidy sú laktóza (mliečny cukor) a sacharóza (stolový cukor).

Glukány, alebo iným slovom polysacharidy sú reťazce viacerých cukrov. Niektoré majú zásobovaciu funkciu; iné sú štrukturálne. Tri najbežnejšie sú:

  • Škrob: primárna molekula na uchovávanie energie v rastlinách
  • Glykogén: primárna molekula na uchovávanie energie u živočíchov
  • Celulóza: zložka bunkových stien rastlín, rias a niektorých baktérií

Stráviteľné glukány poskytujú zdroj energie pri konzumácii. Nestráviteľné glukány slúžia ako vláknina, ktorá podporuje prechod potravy tráviacim systémom a prispieva k zdravej črevnej mikroflóre.

Účinky polysacharidov

Aký je význam polysacharidov v živých organizmoch?

Liečivé huby obsahujú rôzne polysacharidy, vrátane alfa- a beta-glukánov. Pri zvažovaní výhod medicinálnych húb si zasluhujú najviac pozornosti práve beta-glukány. Obsahujú však aj mnoho iných bioaktívnych zložiek, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravotný stav človeka. Medzi výhody patrí:

Podpora tráviaceho systému/črevnej flóry

Tráviace enzýmy nie sú schopné rozložiť väzby mnohých polysacharidov. Nestráviteľné sacharidy z húb môžu fungovať ako prebiotiká v tráviacom trakte. Tento vlákninový obsah zabezpečuje pohyb potravy cez tráviaci systém a zároveň živí žiadúce mikroorganizmy, ktoré prispievajú k zdravej črevnej flóre.

Vedci skúmali, ako pôsobí doplnenie stravy starších dospelých o mrazom sušený prášok z celých húb. Zistili prínosy z užívania reishi, herícia, shiitake a maitake.  Boli zaznamenané nasledovné blahodarné účinky na črevnú flóru:

  • Podpora rozmnožovania prospešných baktérií
  • Zníženie počtu škodlivých baktérií
  • Podpora mikrobiologickej rozmanitosti
  • Zvýšenie počtu baktérií produkujúcich krátke reťazce mastných kyselín

Prítomnosť prospešných baktérií v črevách prispieva k zdravej obranyschopnosti organizmu, adekvátnej fyzickej  hmotnosti a zdravej látkovej výmene.

Podpora metabolizmu a zdravia srdca

Zatiaľ čo polysacharidy v hubách sú možno najznámejšie a najviac skúmané zlúčeniny, výskumy naznačujú, že liečivé huby obsahujú aj ďalšie bioaktívne látky, ktoré prispievajú k zdraviu metabolizmu, ako sú lektíny, eritadenín, triterpény, steroly a fenolové zlúčeniny. Tým, že sú schopné znižovať krvný tlak a udržiavať zdravé hladiny cholesterolu, triglyceridov a cukru v krvi, huby môžu prispievať k zdraviu metabolizmu a srdca.

Liečba cukrovky

Glukány môžu mať antidiabetické vlastnosti, a preto sú polysacharidy osobitne odporúčané pre diabetikov.

Zdravotné problémy, ako sú cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia, sú spojené so zvýšenou zápalovosťou v tele. Protizápalové vlastnosti húb pomáhajú regulovať tieto ochorenia.

Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B môžu huby poskytovať ochranu pred zníženými mentálnymi funkciami a demenciou u starších dospelých s nedostatkom vitamínu B, ako aj u diabetikov, ktorí užívajú metformín na reguláciu hladiny cukru v krvi.

Glukány môžu tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo môže následne znížiť riziko srdcových ochorení a mŕtvice spojených s neliečenou cukrovkou.

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum na lepšie pochopenie toho, aké výhody môžu vitamíny B a glukány obsiahnuté v hubách prinášať diabetikom.

Podpora imunitných funkcií

Predpokladá sa, že beta-glukány v hubách fungujú ako biologické modifikátory odpovede, ktoré podporujú a aktivujú vlastnú imunitnú reakciu organizmu voči vírusovým, bakteriálnym, hubovým a parazitárnym infekciám stimulovaním vrodeného a adaptívneho imunitného systému. Po stovkách dokončených štúdií a ďalších výskumoch sa beta-glukánové polysacharidy navrhujú ako „potravinový materiál“ pre imunitný systém.

Najväčšie množstvo polysacharidov sa nachádza v pečiarke mandľovej – Agaricus, pričom beta-glukány v nich majú nízku molekulovú hmotnosť, čo uľahčuje ich vstrebávanie. Preto huba pečiarka mandľová nie náhodou, získala titul najlepšieho imunomodulátora.

Podpora energie a nálady

Glukány z liečivých húb, vrátane Herícia a Cordycepsu, môžu pomôcť pri prekonávaní únavy. Pri pravidelnom užívaní dokáže huba koralovec ježovitý – Herícium  znížiť úzkosť a zlepšiť náladu.

Podpora prirodzenej reakcie organizmu na zápal a starnutie

Polysacharidy z húb,  ako aj fenolové a indolové zlúčeniny, mikrosteroidy, mastné kyseliny, karotenoidy, vitamíny a biofóny podporujú schopnosť organizmu byť odolným voči zápalu. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti húb môžu pomôcť organizmu v boji proti chorobám a predčasnému starnutiu.

Syntetické polysacharidy z liečivých húb?

Teoreticky je možné zvýšiť obsah polysacharidov v hubách posilnením génov, ktoré riadia ich biosyntézu, pomocou techník molekulárneho inžinierstva.

Niektoré štúdie opisujú úspešné prístupy, ktoré ukazujú, že je možné zosilniť polysacharidy. Tieto priekopnícke štúdie demonštrujú možnosti genetickej manipulácie na zvýšenie produkcie glukánov.

Veľká časť beta-glukánových polysacharidov je zakotvená v chitínovej matrici pochádzajúcej zo stien húb. Namočenie do horúcej vody zvyšuje biologickú dostupnosť polysacharidov, ktoré sa rozpúšťajú v horúcej vode a majú imunomodulačné vlastnosti. Preto pridanie prášku z húb do horúceho nápoja, ako je káva, čaj alebo vývar, umožňuje lepšie využitie obsahu polysacharidov.

Zhrnutie

Obsah polysacharidov je jednou z najznámejších výhod liečivých húb. Obsahujú rôzne polysacharidy, vrátane alfa- a beta-glukánov. Beta-glukány dostávajú najviac pozornosti pri posudzovaní výhod húb, avšak obsahujú aj mnoho iných bioaktívnych zložiek, ktoré prispievajú k potenciálnym zdravotným výhodám.

https://www.healthline.com/nutrition/mushrooms-good-for-diabetes#glycemic-index-and-load

https://www.news-medical.net/health/What-are-the-Health-Benefits-of-eating-Mushrooms.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/