Lekári, obhajcovia alternatívnej medicíny a tiež vedci sa čoraz viac zaujímajú o potenciálne zdravotné výhody rôznych húb. Medzi huby s veľkým potenciálom na zdravie človeka patrí aj huba Čaga sibírska.
Čaga z východu
Čo za hubu je Čaga? (1) Čagu môžeme nájsť aj pod názvom Inonotus obliquus, alebo aj ako ryšavec šikmý. Ide o parazitickú hubu, ktorá rastie na kmeňoch stromov a živí sa miazgou. Huba pri svojom rastie prerastá pňom a postupne svojho hostiteľa zabíja. Huba zvykne rásť na jaseni, breze, jarabine a breste. Plodnice huby sú čiernej farby a dorastajú do veľkosti 30 – 50 cm. Váha tejto huby môže byť aj viac ako 3 kg. Kým dorastie do svojej dospelosti, trvá to až 10 rokov. Najväčšiu koncentráciu liečivých látok má na jar a jeseň a z toho dôvodu, je v tomto období vhodný jej zber.
Domovinou je východná Európa, Sibír, sever Poľska, Kórea, Kanada a Aljaška. Názov Čaga je pôvodom ruský a je aj časťou ich ľudového liečiteľstva. Jej čaro poznajú tiež v ďalekej Číne a liečivé schopnosti poznali aj v Mezopotámii, pôvodní obyvatelia Japonska, Egypta, ale aj Indiáni. Pôsobenie huby si doprial napríklad aj ruský mystik Rasputin.
Zloženie
Zloženie Čagy je veľmi bohaté. (2) Obsahuje antioxidanty (melanín a chinóny). Sú známe tým, že zamedzujú negatívnym účinkom voľných radikálov. Okrem iného, spomaľujú starnutie. Obsahuje tiež triterpény, ktoré pôsobia protizápalovo a antimikrobiálne. Ďalšími zložkami sú minerálne látky (kremík, sodík, vápnik, horčík, zinok, draslík, meď a mangán) a vitamíny (B1, B2, B5, B6, B9, D3, K1).
Huba je bohatá na vlákninu a základné živiny spomenuté vyššie. Vysoký obsah melanínu vedie k domnienke, že posilňuje melanín, ktorý sa už prirodzene nachádza v pokožke a tým ju chráni pred poškodením slnečným žiarením a rakovinou kože, pred vráskami alebo starnutím. Melanín je silným antioxidantom a má jednu z najvyšších skóre absorpcie kapacity kyslíkových radikálov (ORAC) v akejkoľvek potravine.
Ďalšími zložkami sú polysacharidy, steroidy, terpénové zlúčeniny, bielkoviny a niekoľko druhov aminokyselín. Čaga obsahuje najmä antioxidant triterpén. Okrem priaznivých účinkov polysacharidov huby sú to práve triterpény v Chage, ktorým sa pripisujú toxické účinky na rakovinové bunky. (3) (Triterpény sú prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a hubách. Majú silné protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne účinky a niektoré typy sa považujú aj za protirakovinové.)
Zdravotné účinky Čagy
Výskumy ohľadne tejto huby stále pokračujú, niektoré vedecké štúdie však naznačujú, že produkty z čagy majú medicínske účinky. (4)
Posilnenie imunity a boj so zápalmi
Známe sú imunomodulačné vlastnosti Innonotus obliques. (5) Zápal je prirodzená reakcia imunitného systému, ktorá chrániť organizmus pred chorobami. Dlhodobý zápal je spojený so stavmi, ako sú srdcové choroby a reumatoidná artritída. Výskumy na zvieratách zatiaľ naznačujú, že extrakt má pozitívne ovplyvniť imunitu znížením dlhodobých zápalov a bojom proti škodlivým baktériám a vírusom. Podporou tvorby prospešných proteínov regulujúcich imunitný systém, stimuluje chaga biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné na boj so škodlivým baktériám a vírusom. Vďaka tomuto zisteniu, by mohla huba pomáhať v boji proti infekciám. Je schopná z toho dôvodu liečiť aj močové cesty, kde dochádza k častým zápalom.
V ďalšej štúdii na myšiach, produkt z huby Čaga znižoval zápaly a poškodenie čriev inhibíciou zápalových cytokínov. (6)
Predchádza rakovine a bojuje s ňou
Niekoľko štúdií na zvieratách sa zmieňuje o protinádorových efektov extraktu Innonotus obliques. (7) Konkrétne tento výskum sa zameral len na rakovinové bunky v čreve, ale účinok sa preukázal až pri 21 typoch rakovinových buniek. Jeden výskum sa zameral na účinky čagy na hematóm, teda nádor pečene, ale sledovali sa účinky aj na bunky rakoviny pľúc, prsníka, prostaty a hrubého čreva. (8)
Výsledkom bolo, že podávanie extraktu huby zabránilo množeniu rakoviny. V štúdii na myšiach s rakovinou sa zistilo, že pri podávaní doplnkov z Čagy sa spomaľuje rast rakoviny a veľkosť nádoru sa zmenšila až o 60%.
3. Čaga pomáha pri cukrovke
Čaga má potenciál byť nápomocná aj pri boji s cukrovkou. Podľa štúdie z roku 2006, huby Chaga môžu znížiť hladinu cukru v krvi u potkanov. Hlodavce boli geneticky modifikované tak, aby mali cukrovku a boli obézne. Po 8 týždňoch konzumácie bola ich hladina cukru v krvi nižšia.
Hoci zatiaľ nebol vykonaný podobný výskum na ľuďoch, naznačuje to, že by mohla v budúcnosti prispieť k alternatívnej liečbe diabetesu.
4. Znižuje hladiny tukov v krvi
Ak vás trápia problémy s cholesterolom a triglyceridmi, je k dispozícii osemtýždňová štúdia na potkanoch, ktorým polysacharidy z Čagy zlepšili úroveň tukov v krvi. (9) Extrakt z čagy znižoval LDL cholesterol, celkový cholesterol a triglyceridy.
Vysoká hodnota tukov v krvi je rizikovým ukazovateľom pre srdcové choroby, takže huby Čaga by mohli byť užitočné v boji s kardiovaskulárnymi chorobami.
5. Spomaľuje starnutie
Oxidačný stres spôsobuje fyzické príznaky starnutia, ako sú vrásky, ochabnutá pokožka a šedivé vlasy. Vystavenie slnku a iným zdrojom poškodenia vytvára pre telo príliš veľa voľných radikálov na neutralizáciu, čo urýchľuje proces starnutia pokožky. (Voľný radikál je nestabilná molekula, ktorá má nepárový elektrón. Preto je veľmi reaktívna a snaží sa „ukradnúť“ elektrón z iných molekúl, čo môže viesť k poškodeniu buniek. Oxidačný stres vzniká vtedy, keď sa v bunkách vytvorí príliš veľa voľných radikálov a organizmus ich nedokáže neutralizovať dostatočným množstvom antioxidantov. To môže poškodiť bunky a prispieť k vzniku rôznych ochorení.)
Predpokladá sa, že väčšie množstvo antioxidantov by tento proces mohlo spomaliť, či dokonca niektoré poškodenia zvrátiť. Síce ju zatiaľ žiadny výskum jednoznačne neprepojil s výhodami proti starnutiu, účinnosť v boji na iné formy oxidačného stresu naznačuje, že by mohla bojovať aj so starnutím.
6. Znižuje krvný tlak
Ak vás trápi hypertenzia, môže za tým stáť oxidačný stres. Ľudia s vysokým krvným tlakom sú náchylnejší na infarkty, mŕtvicu a ďalšie kardiovaskulárne zdravotné problémy. Vďaka antioxidantom má potenciál bojovať aj s vysokým krvným tlakom.
7. Protialergický efekt
Čaga vyvíja stabilizačná aktivitu na žírne bunky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri alergiách. (10) (Žírne bunky sú imunitné bunky, ktoré uvoľňujú histamín a iné látky pri alergických reakciách.)
Vedľajšie účinky a bezpečnosť
Z doterajších výskumov, je Čaga väčšinou dobre znášaná. Nerealizovalo sa však toľko výskumov, aby sa dalo presne zistiť, že by mohla spôsobiť kontraindikácie s inými liekmi.
Príkladom, kedy by užívanie spôsobilo problémy je, ak máte problém so zrážanlivosťou krvi. Čaga totiž obsahuje bielkovinu, ktorá má silu zrážaniu krvi zabraňovať. Ak teda bojujete s poruchou krvácania, či sa chystáte na operačný zákrok, neodporúča sa jej užívanie.
Štúdie ohľadne bezpečnosti huby sa nezameriavali na tehotné a dojčiace ženy a nevykonávali sa ani pokusy na deťoch. Preto neodporúčame hubu užívať počas gravidity a dojčenia, ani deťom do 16 rokov.
Záver
Huba Čaga sa používa vďaka svojím liečivým účinkom už stáročia. Vďaka svojmu bohatému zloženiu si právom zaslúžila miesto v starej medicíne v Rusku, najmä na Sibíri. Má priaznivý vplyv pri srdcovo-cievnych ochoreniach, a pomáha bojovať proti rakovine.
U nás sa čaga najčastejšie užíva na jeseň na posilnenie obranyschopnosťi organizmu proti “chorobám z prechladnutia” a alergikom sa odporúča sezónne užívanie, ktoré je lepšie začať asi 1- 2 týždne pred začiatkom alergickej sezóny. Prejavy alergie dokáže natoľko utlmiť, že je možné dokonca vynechať (so súhlasom lekára) liek na alergiu, alebo znížiť dávky.
Prášok alebo mleté huby ako prísadu do čaju alebo kávy sa odporúča užívať najviac 2 týždne alebo aj mesiac, extrakt z huby aj po dobu 4 mesiace, alebo pri priaznivom vplyve na závažné ochorenie aj dlhšie.
Vedecké zdroje:
- https://www.healthline.com/nutrition/chaga-mushroom
- https://www.mdpi.com/1661-3821/3/3/29
- http://pbmc.ibmc.msk.ru/en/article-en/PBMC-2016-62-4-369/
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24049493/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874112004771?via%3Dihub
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2836
- https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v14/i4/511.htm
- https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1567576917304459