Vyhľadať
Close this search box.

Húževnatec jedlý – Shiitake

Názov huby shiitake (Lentinula edodes) pochádza z kombinácie japonských slov “shii” (gaštan) a “take” (huba), hoci táto huba nerastie len na gaštanoch. Tento druh húb pochádza z Číny, Japonska a ďalších ázijských krajín. V týchto kultúrach sa po stáročia pestuje nielen na konzumáciu, ale aj pre svoje mimoriadne liečivé vlastnosti. Jej čínsky názov je Xiang Gu (voňavá huba).

L. edodes je dôležitou ingredienciou ázijskej kuchyne, jej ročná produkcia činí až 2 milióny ton. Okrem toho, že je chutná, má vynikajúci nutričný profil, disponuje vysokým obsahom vitamínov skupiny B a D2-provitamínu a ergosterolu (v hubách sa nenachádza vitamín D, ale jeho prekurzor ergosterol, ktorý sa pod vplyvom slnečného žiarenia premieňa na vitamín D). Okrem toho je bohatá na minerálne látky ako železo, draslík, vápnik, horčík, mangán, meď, zinok, selén a niacín. Shiitake huby sú vynikajúcim zdrojom diétnej vlákniny a bielkovín, obsahujú viac aminokyselín ako mäso, vrátane lyzínu, arginínu, metionínu a fenylalanínu.

Čo hovorí veda?

Shiitake huby sú často označované ako zázračný prostriedok, ktorý vďačí svojmu účinku vďaka látke nazývanej lentinan. Táto látka pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu a bojovať proti infekciám a chorobám.

PROTINÁDOROVÝ ÚČINOK – Analýza klinických štúdií zahŕňajúcich celkovo 650 účastníkov ukazuje, že podávanie 2 mg lentinanu týždenne v kombinácii so štandardnou chemoterapiou predstavuje významný prínos v porovnaní s chemoterapiou samotnou. Jej jedinečné vlastnosti sú spôsobené predovšetkým antioxidantmi, medzi ktoré patrí aj už spomínaný lentinan. Tento veľmi zriedkavý, veľmi vzácny vysokomolekulárny sacharid, známy ako beta-glukán, je hlavným antioxidantom a nachádza sa v bunkovej stene huby.

Lentinan, vysoko purifikovaný polysacharid z L. edodes, je schválený v Japonsku na liečbu rakoviny žalúdka. L. edodes je tiež jedným z hlavných druhov, z ktorých sa vyrába populárny hubový α-glukánový extrakt AHCC (Active Hexose Correlated Compound), údajne druhý najpoužívanejší výživový doplnok pre onkologických pacientov v Japonsku po Agaricus subrufescens (pečiarke mandĺovej).

REGULÁCIA CHOLESTEROLU – L. edodes obsahuje glykoproteíny, deriváty nukleových kyselín, zlúčeniny vitamínu B a ergosterol, ktorý má preukázané imunomodulačné vlastnosti. Medzi ďalšie bioaktívne zlúčeniny L. edodes patrí eritadenín, ktorý je sľubný pri znižovaní cholesterolu, a lentín, antifungálny proteín, ktorý tiež inhibuje aktivitu reverznej transkriptázy HIV-1 (retrovírusovú) a proliferáciu leukemických buniek (predstavuje proces, ktorý označuje rýchle množenie, rast alebo šírenie). Ukázalo sa, že eritadenín je silným inhibítorom S-adenozylhomocysteín hydrolázy a urýchľuje vylučovanie a metabolický rozklad prijatého cholesterolu. Pri pridaní eritadenínu do stravy potkanov (0,005%) sa za týždeň znížila celková hladina cholesterolu o 25%.

HEPATITÍDA BBolo preukázané, že polysacharidové extrakty z L. edodes majú široké protivírusové a hepatoprotektívne (chránia pečeň) vlastnosti. V štúdii, do ktorej bolo zapojených 40 respondentov s chronickou hepatitídou typu B viedlo podávanie LEM (mycélium L. edodes) v dávke 6 g/deň počas 4 mesiacov k zlepšeniu funkcie pečene a u 17 pacientov došlo k seronegatívnemu výsledku na HBe antigén (HBeAg).

CANDIDAExtrakt z huby shiitake má preventívny účinok na kandidovú stomatitídu. Štúdie in vitro ukazujú, že L. edodes má trvalo vysokú úroveň antimikrobiálnej aktivity, vrátane najvyššieho antibakteriálneho účinku spomedzi mnohých druhov húb. (Candida stomatitis je typ orálnej kandidózy spôsobenej kvasinkou Candida, ktorej výsledkom sú biele škvrny alebo plaky v ústach)

Ďalšie výsledky medzinárodného výskumu súvisiaceho s hubou shiitake sú verejné a možno ich nájsť v systéme PubMed (Národná knižnica medicíny Spojených štátov).

HIV infekcia – AIDS. Nasledujúci výskum naznačuje, že Lentinula edodes zvýšil počet T-buniek z 1250/mm3 na 2550/mm3 u HIV pacientov s príznakmi AIDS po 60 dňoch. HIV infekcia (vírus ľudskej imunodeficiencie) – AIDS (syndróm získanej imunodeficiencie)

Farmakologická aktivita Lentinus edodes na vírus HIV. Reakcia T-buniek zohráva ústrednú úlohu pri adaptívnej imunitnej (imunitne sprostredkovanej) eliminácii sprostredkovanej patogénom infikovaných a/alebo rakovinových buniek. T bunky (T lymfocyty alebo T lymfocyty) sú typom bielych krviniek, ktoré hrajú dôležitú úlohu vo fungovaní imunitného systému.

Aktivácia T-buniek môže spôsobiť vážne poškodenie cieľových buniek, čo väčšinou vedie k zadržaniu a odstráneniu cudzích patogénov. Vyčerpanie T-buniek vedie k suboptimálnej, imunitným systémom riadenej kontrole viacerých vírusových infekcií vrátane vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV). Tento výskum sa zaoberá úlohou vyčerpania T-buniek a markerov, ktoré sú s tým spojené, pri udržiavaní ochorenia. Diskutuje sa aj o tom, ako môžu tieto markery pomôcť pri liečbe HIV.

KLINICKÝ SÚHRN

Hlavné terapeutické využitie:

  • Rakovina  
  • Kontrola cholesterolu (najmä ako doplnok k statínom)  
  • HIV infekcia
  • Kvasinka Candida

Hlavné zložky: 

– Polysacharidy
– Eritadenín (táto zlúčenina sa nachádza v kvasinkách a hubách, ako sú shiitake)

Dávkovanie: 

– 2-6 g/deň polysacharidového extraktu na podporu imunitného systému
– 9 g/deň sušenej plodnice na kontrolu hladiny cholesterolu  

Keďže účinok erytadenínu na znižovanie cholesterolu je odlišný od účinku statínov na predpis (statíny sú najdôležitejšou skupinou látok znižujúcich cholesterol) alebo prírodných zdrojov statínov, ako sú Pleurotus ostreatus alebo Monascus purpureus, možno ho s nimi užitočne kombinovať v protokoloch na kontrolu cholesterolu. Klinické štúdie preukázali, že erytroadenín môže znižovať hladinu cholesterolu a podporovať kardiovaskulárne zdravie.

Upozornenie: 

Existuje bolo hlásených niekoľko prípadov dermatitídy po konzumácii L. edodes (Shiitake Dermatitis), tieto prípady súvisia s konzumáciou surovej huby a nebol hlásený žiadny prípad pri používaní L. edodes vo forme výživového doplnku. (Dermatitída je zápalový stav kože, ktorý môže mať rôzne príčiny a prejavuje začervenaním, svrbením a opuchom).