Vyhľadať
Close this search box.

Huba Kombucha – zázračný elixír vitality

Kombucha

Obsah

Kombucha. Oku nelichotivá, no aj napriek tomu huba s veľkým zdravotným potenciálom. Vyzerá ako želatína a pripraviť sa dá aj doma. Odkiaľ k nám prišla a aké sú jej zdravotné účinky?

Čo je to?

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý je obľúbený aj pre svoju jedinečnú chuť. Je ľahko dostupná a môžete si ju jednoducho kúpiť cez internet, alebo v obchodoch so zdravou výživou. Vo svojej podstate ide o zmes rias, baktérií a kvasiniek. Okrem toho, sa dá robiť aj doma pomocou čaju, cukru a SCOBY (pod skratkou nájdete Serendipitous Colonies Of Bacteria & Yeasts). SCOBY je hustá, gumovitá hmota, ktorá napomáha procesu fermentácie. Fermentácia je chemický proces, pri ktorom sa sacharidy alebo škrob premieňa na látky ako alkohol, prípadne kyselinu octovú.

Ako ju volajú vo svete

Ako uvádza Wikipedia, nie všetky kultúry majú pre huby – kombucha rovnaké pomenovanie:

  • Kultúra Rusku je známa ako чайный гриб (čajnyj grib – čajová huba).
  • V Číne poznajú nápoj ako 红茶菌 (hongchajun – huba červeného čaju).
  • V Japonsku je nápoj z kombuchy známy ako sa volá 紅茶キノコ (kōcha kinoko – huba čierneho čaju).

Odkiaľ vlastne kombucha pochádza?

Existujú rôzne legendy a mýty pôvode, ktoré sa v jednotlivých krajinách líšia. Niektoré z legiend hovoria toto:

  • V roku 414 n.l. bol kórejský lekár menom Kombu menovaný na cisársky dvor japonského cisára Inkya, ktorý trpel silnými bolesťami žalúdka. Lekár uzdravil cisárovo utrpenie pomocou záhadného nápoja a prinavrátil mu zdravie. Úspešný príbeh sa vznikol veľmi rýchlo, a preto musel vzniknúť aj jedinečný názov tohto legendárneho nápoja. Vyslovuje sa: kombuča a neznamená nič iné ako „Čaj z Kombu“.
  • Ďalšia legenda hovorí, že má korene v samotnom japonskom jazyku. V Japonsku je „Kombu“ (昆布) názov pre jedlé riasy, ktoré sa po stáročia vyrábali z morských rias. Pijú sa ako čaj. „Cha“ (茶) znamená čaj a preto výraz „Kombucha“ v preklade znamená „čaj z rias“.
  • Je možné aj to, že tento nápoj, je starší, ako sa myslelo: V starovekej Číne, už pred 2200 rokmi, sa nápoj údajne užíval ako prostriedok na získanie nesmrteľnosti. V čínskej tradícii znamená „nesmrteľnosť“ dlhý a zdravý život plný vitality a pohody až do vysokého veku. Neznamená to teda žiť naveky.
  • Niektorí tvrdia, že môže byť objavom iba modernej doby a určite tu s nami nie je stáročia. Tvrdia to, pretože na výrobu je potrabný cukor. To však nie je úplne pravda: Kombucha sa dá pestovať aj s trstinovým cukrom a inými sladkými rastlinnými šťavami, ktoré sú ľudstvu známe už dlhé roky. Stále však zostáva nevypovedané, kedy a kde presne prišla na scénu. Iba jedna vec je istá: sprevádza ľudstvo už celé storočia.

Kombucha a nutričné hodnoty

Mnohí veria, že kombucha, a jej produkty, ponúka prospešné zdravé benefity probiotík a antibakteriálnych vlastnostíDatabáza živín USDA zaznamenáva výživové štatistiky pre väčšinu potravín, vrátane kombuchy, ale nutričné hodnoty kombuchy sa môžu líšiť v závislosti od receptúry značky.

S výnimkou odrôd, ktoré obsahujú ovocie alebo mlieko, ktoré dodajú viac kalórií, všeobecne 8 uncí kombuchy (približne 226 g) obsahuje približne:

  • 30 kalórií,
  • 0–1 g tuku,
  • 2–10 mg sodíka,
  • 4–6 g sacharidov,
  • 0 g cholesterolu.

 

Okrem toho obsahuje aj zdravé vitamíny skupiny B, ako tiamín a niacin. Keďže sa vyrába z čaju, zvyčajne obsahuje aj kofeín. Môže mať aj stopové množstvá alkoholu v dôsledku fermentačného priebehu. Nápoj obsahuje aj kvasinky (rodu Sacharomyces) a aminokyseliny.

Benefity

Je to fermentovaný čaj a teda má aj rovnaké výhody ako iné čaje. Vďaka antioxidantom môže zabíjať škodlivé baktérie a môže tak pomôcť v boji s niekoľkými chorobami.

1. Zdroj probiotík

Probiotiká dodajú črevám zdravé baktérie. Tieto baktérie môžu zlepšiť mnoho zdravotných aspektov vrátane trávenia, zápalov a sú dobré pre chudnutie. Z toho dôvodu, môže pridanie nápojov ako kombucha zlepšiť zdravie rôznymi spôsobmi, napríklad aj posilniť imunitný sysytém.

2. Kombucha môže poskytovať výhody zeleného čaju

Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov. Obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ako polyfenoly, ktoré fungujú ako účinné antioxidanty v tele. Kombucha vyrobená zo zeleného čaju obsahuje veľa rovnakých rastlinných zlúčenín a pravdepodobne sa môže pochváliť rovnakými výhodami.

Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie zeleného čaju môže zvýšiť počet spálených kalórií, znížiť brušný tuk, zlepšiť hladinu cholesterolu a pomôcť pri cukrovke.

Ďalšie výskumy ukazujú aj to, že zelený čaj môže znížiť vznik rakoviny prostaty, hrubého čreva a prsníka.

3. Zdroj antioxidantov

Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodiť naše bunky.  Vedci sa domnievajú, že antioxidanty z potravín a nápojov sú pre telo lepšie ako z doplnkov výživy. Ak je kombucha vyrobená zo zeleného čaju, má antioxidačné účinky na pečeň.

Štúdia na potkanoch dospela k záveru, že pitie kombuchy znižuje toxicitu pečene spôsobenú toxickými chemikáliami. V niektorých prípadoch môže ísť o zníženie až o 70 %.

4. Kombucha si poradí aj s baktériami

Jednou z látok, ktorá sa produkuje počas fermentácie, je kyselina octová. Tá je bohatá na ocot. Podobne ako polyfenoly v čaji, je schopná zabíjať mnoho potenicálne škodlivých mikroorganizmov.

Z doterajších zistení sa zdá, že kombucha vyrobená z čierneho alebo zeleného čaju má silné antibakteriálne vlastnosti, najmä proti baktériám spôsobujúcim infekcie.

5. Kombucha vám môže znížiť vznik srdcových onemocnení

Srdcové choroby patria medzi hlavné príčiny úmrtíŠtúdia na ukázala, že kombucha môže zlepšiť dva markery (LDL a HDL cholesterol) srdcových chorôb do 30 dní. Dôležité zistenie je aj to, že zelené čaje chránia LDL pred oxidáciou, o ktorej sa predpokladá, že prispieva k srdcovým chorobám.

Tí čo pijú čaj zelený, majú v skutočnosti až o 31% nižšie riziko vzniku srdcových chorôb.

6. Pomáha zvládať cukrovku 2 stupňa

Diabetes typu 2 postihuje na svete milióny ľudí. Vyznačuje sa vysokou hladinou cukru v krvi a inzulínovou rezistenciou.

Štúdia na potkanoch zistila, že kombucha sa dá použiť na spomalenie trávenia sacharidov, čo znižuje hladinu cukru v krvi. Podľa spomínaného výskumu zlepšila aj funkciu pečene a obličiek.

Kombucha vyrobená zo zeleného čaju môže byť pritom ešte účinnejšia. Ukázalo sa, že znižuje cukor v krvi.

Štúdia, ktorá bola uskutočnená na viac ako 300 000 osobách prišla na to, že tí, čo pili zelené čaje, mali o 18 % nižšie riziko vzniku cukrovky.

7. Kombucha chráni pred rakovinou

Rakovina, je jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Je charakterizovaná bunkovou mutáciou a nekontrolovaným bunkovým rastom.

štúdiách pomohla kombucha zabrániť rastu a šíreniu rakovinových buniek vďaka vysokej koncentrácii čajových polyfenolov a antioxidantov. Existujú názory, že polyfenoly blokujú génovú mutáciu a rast rakovinových buniek a zároveň podporujú zánik ich zánik.

To či je zdravá, záleží na postupe výroby

Kombucha je čaj bohatý na probiotiká s mnohými potenciálnymi prínosmi pre zdravie. Môžete si ju zakúpiť, alebo aj vyrobiť doma a potrebovať k tomu budete len zelený, prípadne čierny čaj. Ak chcete domácu výrobu, dbajte na to, aby ste ju pripravili správne. V prípade, že by ste s kultúrou počas kvasenia priveľmi hýbali, môže klesnúť. Reaguje aj na iné vonkajšie vplyvy, ako sú kyslík, teplota, výživa či slnko. Kvasiť by mala približne 7 dní.

Znečistená alebo nadmerne fermentovaná kombucha môže navyše spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Domáca môže obsahovať až 3% alkoholu. Kombuchu nepoužívajte ak spozorujete pleseň, alebo bude systém zapáchať. Bezpečnejšou voľbou je, ak si kombuchu kúpite. Takéto výrobky sú chutné a sú považované za nealkoholické, pretože musia obsahovať menej ako 0,5 % alkoholu. Ak sa rozhodnete pre kúpu kombuchy, vyhnite sa produktom, ktoré majú vysoký obsah pridaného cukru. Takýchto produktov nájdete určite veľa.

Vedľajšie účinky

Niektoré druhy kombuchy, môžu obsahovať priveľa kalórií. Osoby, čo často pijú nápoje s kalóriami, majú vyššie riziko obezity, ako druhá skupina ľudí. Nápoje plné kalórií často nahrádzajú výživnejšie potraviny v jedálničku, čo môže viesť k zhoršenému stravovaniu. Takéto stravovanie prináša často zhoršené trávenie.

Záver

Mnoho ľudí verí, že kombucha pomáha liečiť najrôznejšie chronické problémy a má množstvo výhod na organizmus pre obsah vitamínov. Na preskúmanie a dokázanie všetkých výhod kombuchy, sú potrebné ešte ďalšie štúdie. Väčšina vedeckých štúdií bola zatiaľ vykonaná len na zvieratách. Už teraz sme však zvedaví, na ďalšie výskumy a ich výsledky.
Ak vás zaujímajú podobné články, prečítajte si tiež ďalšie zaujímavosti o iných hubách na našej stránke.

Súvisiace články

Súvisiace produkty