Zloženie húb
Liečivé huby sú dokonalým zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov.
Prášky a extrakty sa líšia obsahom a zložením jednotlivých zložiek. Hubové prášky obsahujú široké spektrum vitamínov, minerálnych látok, sekundárnych rastlinných látok a majú vysoký obsah vlákniny. Hubový prášok prakticky neobsahuje tuky – iba 0,3 až 0,5 gramu na 100 gramov.
Obsah vitamínov v hubách sa môže líšiť v závislosti od druhu. Jedlé huby, ako napríklad hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) alebo pečiarka dvojvýtrusná (Agaricus bisporus), prirodzene obsahujú vyššie množstvo vitamínu B2 než mnohé iné potraviny rastlinného pôvodu. Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre ľudský organizmus na podporu energie a metabolizmu, ako aj na tvorbu aminokyseliny L-tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu. Liečivé huby obsahujú aj kyselinu listovú. Ide o ďalší vitamín skupiny B, ktorý naše telo potrebuje najmä na tvorbu krvi a správne fungovanie imunitného systému. Ergosterol, často nazývaný „supervitamín”, patrí medzi vitamíny D a zabezpečuje mnohé ochranné funkcie v organizme.
Liečivé huby sú tiež zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú dôležité pre fungovanie ľudského tela, napríklad pre činnosť nervového systému a svalové kontrakcie. Okrem toho slúžia ako stavebný materiál pre kosti a zuby.
Huba Reishi (Ganoderma lucidum) má mimoriadne vysoký obsah triterpénov, zatiaľ čo hubu Shiitake (Lentinula edodes) charakterizujú komplexy nukleových kyselín.
Hubové prášky obsahujú aj polysacharidy, ktoré tvoria základ všetkých extraktov. Množstvo týchto dôležitých látok, ako aj ich biologická dostupnosť, sú nižšie v porovnaní s práškami. Zaujímavou vlastnosťou práškov je práve ich zloženie, pretože si zachovávajú prirodzenú kombináciu aktívnych látok.
V prípade extraktov je prioritou vysoký obsah polysacharidov. Komplexný a rozsiahly proces extrakcie uvoľňuje polysacharidy z bunkových stien húb a zabezpečuje ich biologickú dostupnosť. Polysacharidy obsahujú napríklad beta-D-glukány, ktoré sú, podobne ako iné polysacharidy, v centre záujmu medzinárodného výskumu.
Počas následnej filtrácie a centrifugácie dochádza k strate vlákniny a ďalších vo vode rozpustných látok. Z pôvodných sto kilogramov sušených húb zostáva po extrakcii len 6-20 kilogramov výsledného produktu, pričom množstvo závisí od druhu huby.