Vyhľadať
Close this search box.

Liečivé huby a ich účinky

Liečivé huby a ich účinky

Obsah

Liečivé huby a ich účinky

V posledných rokoch sa čoraz viac posilňujú trendy, ktoré sa snažia využiť možnosti, ktoré ponúka príroda na zachovanie ľudského zdravia. V 21. storočí existujú lieky na takmer každý príznak alebo ochorenie. Žiaľ, mávajú tieto lieky často vedľajšie účinky, ktoré nás nútia používať ďalšie lieky na potlačenie nežiadúcich účinkov.  Vzhľadom k tomu, že je náročné prerušiť tento reťazec, je logické hľadať riešenia prirodzeného spôsobu podpory zdravia.  Kľúčovú úlohu tu zohráva prevencia. Je ľahšie vedome predchádzať rôznym zdravotným problémom  ako riešiť už vzniknutý problém. A v tejto “húpačkovej” hre môžu liečivé huby zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Z tohto článku sa dozviete, prečo to tak je.

Liečivé huby dnes zažívajú prudký nárast záujmu. Na vyššie spomenuté problémy so zdravím totiž mnohí ľudia hľadajú riešenia v alternatívnej medicíne a prírodných metódach, a liečivé huby majú v tomto smere takmer nevyčerpateľné pozitívne vlastnosti. Prečo sa to však ukazuje až teraz? Odpoveď je jednoduchá – toto poznanie vôbec nie je nové, naši predkovia ho už dávno mali.

História liečivých húb siaha až do staroveku

V ázijskej medicíne ľudia už v staroveku rozpoznali liečivé účinky húb. V Číne sa používajú viac ako 2000 rokov, čo dokazuje aj zmienka v lekárskom diele Huangdi neijing. Tento text je základným kameňom čínskej medicíny, ktorá má aj dnes veľký vplyv na alternatívnu medicínu. No nielen Číňania, ale aj starovekí Gréci a Rimania objavili prospešné účinky liečivých húb a využíva ich  rovnako aj indická ajurvéda.

Čo dokážu liečivé huby?

  • Stimulujú imunitný systém a zvyšujú odolnosť tela.
  • Účinné látky v nich majú protinádorové vlastnosti, čo znamená, že liečivé huby môžu byť užitočné pri boji proti rakovine.
  • Mnohé liečivé huby majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť a opuchy spôsobené zápalmi.
  •  Podporujú rovnováhu krvného tlaku a hladiny cholesterolu, čo môže prispieť k udržaniu zdravia kardiovaskulárneho systému. Liečivé huby sa teda odporúčajú ako prírodné riešenie na vysoký krvný tlak.
  • Vďaka svojim antioxidačným účinkom pomáhajú chrániť bunky pred chorobami spôsobenými škodlivými voľnými radikálmi.
  • Obsahujú polysacharidy a vlákninu, ktoré podporujú správne trávenie a tiež prispievajú k udržaniu hustoty kostí a svalovej hmoty.
  • Okrem toho prispievajú k prevencii a liečbe infekcií, vrátane vírusov, baktérií a húb.

To však nie je všetko. Čomu vďačia huby za svoje početné pozitívne účinky?

Za všetko môžu polysacharidy. Možno by človek očakával zložitejšiu odpoveď, ale pravda je taká, že účinnosť liečivých húb nie je žiadna mágia a nevyplýva ani zo sily myšlienky, ale z biológie. Preto nie je potrebné žiadne preháňanie, pretože fakty – teda účinné látky – sa dajú jednoducho a zrozumiteľne opísať.

Polysacharidy v nich obsiahnuté. Možno by človek na prvý pohľad očakával zložitejšiu odpoveď, ale pravdou je, že účinnosť liečivých húb nie je žiadna mágia a nevyplýva ani zo sily myšlienky, ale z biológie. Preto nie je potrebné obkecávanie, pretože fakty – teda účinné látky – sa dajú jednoducho a zrozumiteľne opísať.

Ale čo sú to vlastne polysacharidy?

Polysacharidy sú prírodné polyméry, ktoré zohrávajú úlohu pri zásobovaní ľudského tela energiou a ukladaní živín, ale okrem toho plnia aj množstvo dôležitých funkcií pri udržiavaní zdravia a prevencii chorôb.

Jednou z ich najdôležitejších funkcií je posilňovanie imunitného systému a zabezpečenie ochrany pred infekciami. Okrem toho polysacharidy prispievajú k zdraviu tráviaceho systému, pretože vláknina pri trávení uvoľňuje dôležité živiny, ktoré podporujú rovnováhu v tráviacom systéme. Majú tiež antioxidačný účinok, ktorý pomáha chrániť bunky pred chorobami spôsobenými škodlivými voľnými radikálmi. Navyše polysacharidy prispievajú k udržaniu metabolizmu a enzymatických funkcií.

Zoznámme sa stručne s niektorými dôležitými polysacharidmi.

Alfa-glukány dodávajú svojim konzumentom množstvo zdravotných „super schopností“. Patrí medzi ne:

– regulácia hladiny cukru v krvi,
– znižovanie rizika srdcových a cievnych ochorení,
– zníženie hladiny cholesterolu,
– a posilnenie imunitného systému.

Alfa-glukány sa používajú aj v potravinárskom priemysle ako prídavná látka, napríklad v pečive a müsli, kde podporujú trávenie a znižujú pocit hladu.

Chitín je veľmi bežný prírodný polysacharid. Nachádza sa v prírode vo veľkom množstve, napríklad v kraboch, rakoch, hube alebo v niektorých druhoch rias. Chitín sa používa aj v potravinárskom priemysle ako prídavná látka, napríklad ako náhrada želatíny. Chitín sa využíva aj v biológii a medicíne, napríklad pri materiáloch na šitie rán, implantátoch alebo v liečbe rakoviny.

Manóza je ďalší významný polysacharid, ktorý reguluje črevnú flóru, čím prispieva k zlepšeniu trávenia a udržaniu zdravia čriev. Posilňuje tiež imunitný systém, znižuje riziko alergických reakcií a zápalov, a môže byť účinný pri prevencii a liečbe infekcií.

Podrobnejšie o beta-glukánoch

Beta-glukány sú dôležité polysacharidy, ktoré majú množstvo výhod v zdravotníckom, poľnohospodárskom a potravinárskom sektore. V oblasti zdravotníctva a farmácie sú beta-glukány využívané pri prevencii a liečbe infekcií. Prípravky s obsahom beta-glukánov stimulujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti rakovinovým ochoreniam.

Typy beta-glukánov

Beta-glukánov existuje viacero druhov, pričom každý z nich má odlišné vlastnosti:

– Beta-(1,3)-glukán: najrozšírenejší typ, nachádzajúci sa v mnohých rastlinách, hubách a baktériách. Posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje liečbu rakovinových ochorení.
– Beta-(1,6)-glukán: hlavne v ovse a jačmeni. Reguluje hladinu cukru v krvi a má pozitívny vplyv na cholesterol.
– Beta-(1,3)(1,6)-glukán: nachádza sa v hubách a podporuje imunitný systém a boj proti infekciám.
– Alfa-(1,3)-glukán: nachádza sa v bunkovej stene baktérií a má podobné účinky ako beta-glukány, čiže posilňuje imunitu a pomáha pri infekciách.

Prečo sme sa podrobnejšie venovali beta-glukánom?

Pretože liečivé huby obsahujú beta-glukány, a preto ich považujeme za jeden z najhodnotnejších prvkov. Shiitake, reishi alebo pečiarka mandľová sú bohatým zdrojom beta-(1,3)-glukánu, ktorý je z fyziologického hľadiska jedným z najviac skúmaných typov kvôli jeho množstvu pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Súvisiace články

Nenašli sa žiadne články.

Súvisiace produkty

Nenašli sa žiadne produkty.