Poruchy obehu krvi

Na Slovensku je štatisticky významný výskyt porúch obehovej sústavy. Príčinami bývajú aj rôzne ochorenia ako napr. ochorenie periférnych artérií (PAD), cukrovka, obezita, fajčenie a Raynaudova choroba. Znížený prietok krvi môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako sú bolesť, svalové kŕče, tŕpnutie, tráviace problémy a chlad v rukách alebo nohách. Ako zlepšiť krvný obeh? Špecialisti na tradičnú medicínu […]

Na Slovensku je štatisticky významný výskyt porúch obehovej sústavy. Príčinami bývajú aj rôzne ochorenia ako napr. ochorenie periférnych artérií (PAD), cukrovka, obezita, fajčenie a Raynaudova choroba.

Znížený prietok krvi môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako sú bolesť, svalové kŕče, tŕpnutie, tráviace problémy a chlad v rukách alebo nohách.

Ako zlepšiť krvný obeh?

Špecialisti na tradičnú medicínu a alternatívnu medicínu sa zhodujú, že správna cirkulácia krvi je kľúčom k zdraviu a pohode. Existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť prietok krvi, vrátane správnej stravy a životného štýlu.

Na doplnenie zmien životného štýlu na podporu zdravého krvného obehu v celom tele alebo v špecifických oblastiach možno použiť rôzne vitamíny a doplnky výživy.

Dôležité vitamíny a minerály

Následkami porúch krvného obehu sú postihnutí viacerí ľudia. Ak mávate často studené ruky alebo nohy, pravdepodobne sa  k nim radíte aj vy. Okrem nepríjemných pocitov môžu mať tieto poruchy aj negatívny vplyv na Vaše celkové zdravie.

Keď mozog nie je dostatočne zásobený krvou, môže dôjsť  k poklesu úrovne kognitívnych funkcií. Znížený prietok krvi  spôsobuje aj erektilnú dysfunkciu.

Existujú vitamíny, minerály a doplnky, o ktorých mnohí veria, že môžu zlepšiť krvný obeh. Napríklad:

  • vitamín E. Olej z pšeničných klíčkov, lieskový olej, slnečnicový olej a iné orechové oleje: všetky nám môžu pomôcť pri varení, ak chceme dodržiavať stravu bohatú na vitamín E.
  • vitamíny skupiny B. Môžu sa užívať  prostredníctvom doplnkov stravy, ako aj prostredníctvom listovej zeleniny. Zo zeleniny sú skvelým zdrojom vitamínov B špenát a kel.
  • železo je možné prijímať aj vo forme doplnkov stravy, ako aj prostredníctvom potravy. Ak chcete dosiahnuť správne množstvo železa prostredníctvom stravy, jedzte červené mäso a zelenú listovú zeleninu. Vzhľadom na kardiovaskulárne riziká spojené s červeným mäsom vám však lekár môže odporučiť, aby ste si namiesto zvyšovania príjmu červeného mäsa zvolili doplnok stravy a zamerali sa na listovú zeleninu.

Liečivé bylinky na zlepšenie krvného obehu

Mnohé vitamínové doplnky obsahujú bylinky, o ktorých prírodná medicína verí, že podporujú krvný obeh v celom tele. Tu sú niektoré z najpopulárnejších:

bacopa  drobnolistá (Bacopa monnieri)
čierne korenie (Piper nigrum)
listnatec pichľavý (Ruscus aculeatus)
kajenské korenie (Capsicum annuum)
hviezdica prostredná (Stellaria media)
zázvor (Zingiber officinale)
gotu kola (Centella asiatica)
hloh (Crataegus)
Ginkgo biloba (Ginkgo biloba)
tymián (Thymus vulgaris)
kurkuma (Curcuma longa)

Liečivé huby – ako môžu pomôcť?

Liečivé huby podporujú činnosť srdca, podporujú látkovú výmenu, znižujú riziko kardiovaskulárnych problémov, zmierňujú aj vysokú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Pri poruchách krvného obehu sú žiadané ako potravinové doplnky najmä medicínske huby Cordyceps,  Maitake, Reishi a Shiitake.

Životný štýl

Okrem užívania vitamínov a doplnkov na zvýšenie krvného obehu môžete zlepšiť krvný obeh v tele zdravým životným štýlom, ktorý zahŕňa:

  • Fyzické cvičenie. Toto je jeden z najlepších spôsobov, ako bojovať proti problémom s krvným obehom. Keďže srdce je v centre prietoku krvi v tele, je dôležité mať zdravé srdce, aby sa obeh mohol optimalizovať.
  • Zvládanie stresu. Ak sa vyskytnú problémy s krvným obehom, úroveň stresu pacienta sa zvyčajne diskutuje počas lekárskej konzultácie. Keď totiž telo zažíva stres, cievy sa sťahujú. Naučiť sa, ako zvládať stres, je skvelý spôsob, ako doplniť vaše ďalšie aktivity na zlepšenie krvného obehu.
  • Masáž. Masáž môže pomôcť nielen pri zvládaní stresu, ale tiež zlepšuje krvný obeh cez lymfatický a kardiovaskulárny systém. Keď praktizujúci efektívne manipuluje so svalmi, telo uvoľňuje chemikálie, ktoré vyvolávajú dobrý pocit, nazývané endorfíny. Niektorí masážni terapeuti dokonca ponúkajú použitie éterických olejov, ktoré dokážu zlepšiť prietok krvi, ako napr rozmarín, šalvia a borievka.
  • Príjem tekutín. Krv má veľmi vysoký obsah vody. Optimalizácia hydratácie vášho tela je jednoduchý spôsob, ako udržať alebo zlepšiť krvný obeh.
  • Prestať fajčiť.  V dôsledku dymu sa cievy zúžia a tým pádom sa zníži aj množstvo krvi pretekajúcej cievami.

Odporúčané potraviny pri poruchách obehu krvi

Hoci sa poruchy krvného obehu často liečia liekmi, jedenie určitých potravín môže tiež zlepšiť krvný obeh.

kajenské korenie

Kajenské korenie získava svoju korenistú chuť z fytochemickej zlúčeniny nazývanej kapsaicín. Kapsaicín podporuje prietok krvi a vazodilatanciá umožňujú ľahšie prúdenie krvi vo vašich žilách a tepnách tým, že uvoľňujú drobné svaly v stenách krvných ciev. Výskumy poukazujú na to,  že konzumácia kajenského korenia stimuluje cirkuláciu krvi a znižuje tvorbu plaku v tepnách.  A čo viac, tieto korenisté papriky sú často súčasťou krémov na zmiernenie bolesti, pretože môžu podporovať prúdenie krvi do postihnutej oblasti (8).

granátové jablko

Granátové jablko je šťavnaté, sladké ovocie, obzvlášť bohaté na polyfenolové antioxidanty a dusičnany, ktoré sú silnými vazodilatátormi. Konzumáciou granátových jabĺk – šťavy, surového ovocia alebo ako doplnok – môžete zlepšiť môže zlepšiť krvný obeh a okysličiť svalové tkanivo, čo môže pomôcť najmä aktívnym jedincom.

Štúdia s 19 aktívne  cvičiacimi ľuďmi,  že užívanie 1000 mg extraktu z granátového jablka 30 minút pred cvičením zvýšila prietok krvi a priemer krvných ciev a účinok cvičenia.

Ďalšia štúdia zistila, že užívaním 500 ml šťavy z granátového jablka denne počas alebo pred silovým tréningom sa znižuje bolesť, poškodenie svalov a zápal u vzpieračov.

cibuľa

Cibuľa je výborným zdrojom flavonoidových antioxidantov, ktoré zlepšujú zdravie srdca. Má tiež protizápalové vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť prietok krvi a zdravie srdca znížením zápalu v žilách a tepnách.

cesnak

Cesnak je dobre známy pre svoje priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém.

Štúdie naznačujú, že cesnak – najmä jeho zlúčeniny síry vrátane alicínu – môže zvýšiť prietok krvi v tkanivách a znížiť krvný tlak uvoľnením krvných ciev.

V štúdii so  42 respondentmi bol sledovaný účinok tabliet s cesnakovým práškom, s celkovým obsahom 1200 mg alicínu dvakrát denne. Respondenti trpeli všetci ochorením koronárnych artérií. Tí, ktorí užívali tablety s cesnakovým práškom  mali v tepnách nadlaktia zlepšený prietok krvi o 50 % v porovnaní so skupinou s placebom.

mastné ryby

Mastné ryby ako losos a makrela sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto tuky  podporujú uvoľňovanie oxidu dusnatého, ktorý rozširuje cievy a zvyšuje prietok krvi. Okrem toho  zabraňujú aj zlepovaniu krvných doštičiek, čo môže viesť k vzniku krvných zrazenín.

Výživové doplnky s rybím olejom sa spájajú so znížením vysokého krvného tlaku a zlepšením prietoku krvi do kostrového svalstva počas a po cvičení.

Napríklad v jednej štúdii , ktorá sledovala 10 zdravých mužov,  vysoká dávka rybieho oleja – 4,2 gramu denne počas štyroch týždňov – výrazne zlepšila problémy s prekrvením dolných končatín po cvičení.

citrusové ovocie

Citrusové plody, ako sú pomaranče, citróny a grapefruity, sú plné antioxidantov vrátane flavonoidov. Ich konzumácia  môže znížiť zápal v tele, čo priaznivo vplýva na  krvný tlak a stuhnutosť tepien a zároveň zlepšuje prietok krvi a produkciu oxidu dusnatého.

V roku 2012 bola zverejnený výskum na 31 dobrovoľníkoch,  ktorí pili denne 500 ml šťavy z červeného pomaranča denne po dobu jedného týždňa. U všetkých dobrovoľníkoch došlo k výraznému zlepšeniu v oblasti rozšírenia tepien. Pravidelná konzumácia citrusových plodov, ako sú citróny a grapefruity sa navyše spája aj so znížením krvného tlaku a redukciou rizika mozgovej mŕtvice. ženým rizikom mŕtvice.

Poruchy krvného obehu a erektilná dysfunkcia

Vyššie uvedené návrhy sa odporúčajú aj vtedy, ak problémy s obehom súvisia s erektilnou dysfunkciou. Okrem toho sa odporúča aj nasledovné:

  • Vitamín D – tiež známy ako „slnečný vitamín“. Vitamín D má mnoho výhod. To zahŕňa zachovanie zdravých buniek krvných ciev (endotelových buniek).
  • L-arginín. L-arginín je aminokyselina, ktorá pomáha rozširovať cievy a zvyšuje prietok krvi.
  • Ženšen. Ženšen americký (Panax quinquefolius L.) a ženšen ázijský (P. Ginseng) sú prospešné pri liečbe mužskej sexuálnej dysfunkcie, ako aj na zvýšenie energie a podporu relaxácie.
  • Yohimbe. Yohimbe, vyrobené z kôry stromu pôvodom zo západnej Afriky, už roky používajú prírodní liečitelia na liečbu erektilnej dysfunkcie.

Zhrnutie

Existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť prúdenie krvi. Či už chcete zvýšiť celkový obeh tela alebo liečiť erektilnú dysfunkciu, mnohí odborníci na zdravie a wellness odporúčajú používanie vitamínov a doplnkov.

Poruchy krvného obehu si zasluhujú väčšiu pozornosť.  Najlepšiu liečbu  dosiahnete v spolupráci so svojím lekárom, ktorý vám vytvorí terapiu špecificky prispôsobenú vášmu zdravotnému stavu  a  pomôže vyhnúť sa  možným vedľajším účinkom.

Bibliografické odkazy

https://www.healthline.com/health/increase-blood-flow-vitamins

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-increase-blood-flow