Huba Shiitake s Lo Mein špagetami s kuracím mäsom
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že liečivé huby sú určené iba na medicínske účely. Pravda je však úplne iná – tieto výnimočné huby môžu skvele obohatiť naše jedlá a dodať im nový rozmer. Tak ako iné jedlé huby, aj shiitake môžeme pridať do rôznych pokrmov alebo nimi nahradiť bežné druhy, ako sú napríklad šampiňóny. Tento recept s hubou shiitake prináša jedinečnú kombináciu chutí a zdravotných benefitov, ktoré si zamilujete. Ak túžite po chutnom a sýtom jedle, ktoré zároveň ponúka všetky zdravotné výhody tejto huby, môže byť ideálnou voľbou.
Ingrediencie:
- 100 gramov sušenej huby shiitake (približne 3 šálky)
- 4 šálky horúcej vody
- 200 gramov čerstvých špagiet
- 1 polievková lyžica plus 1 čajová lyžička opraženého sezamového oleja
- 5 polievkových lyžíc plus 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- 6 polievkových lyžíc plus 1 čajová lyžička olivového oleja
- Pol čajovej lyžičky čierneho korenia,
- 2 kuracie prsia bez kostí a kože, nakrájané na tenké plátky
- 2 polievkové lyžice červeného vína
- Pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu
- 4 veľké vajcia
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 2 šálky stoniek zeleru
Postup
Do stredne veľkej ohňovzdornej nádoby vložte sušené huby shiitake. Prelejte ich 4 šálkami horúcej vody a na huby položte malý tanier, aby sa úplne ponorili. Nechajte ich nasiaknuť, kým sa hľuzy nezmäknú, približne 30 minút. Potom huby sceďte a odložte ¼ šálky nálevu. Odstráňte stonky a nakrájajte hľuzy na tenké plátky, ktoré si tiež odložte na neskôr.
Predhrejte rúru na 150°C. V hrnci priveďte k varu veľké množstvo mierne osolenej vody. Vložte špagety a varte ich podľa pokynov na obale. Následne ich sceďte a presuňte do pekáča. Prelejte ich odloženým nálevom z húb shiitake, sezamovým olejom, 2 polievkovými lyžicami sójovej omáčky a 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Osoľte a okoreňte podľa chuti, potom všetko dôkladne premiešajte, aby sa rovnomerne spojilo. Rozložte špagety v jednej vrstve. Pekáč zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre 20 minút.
Medzitým v strednej miske zmiešajte kuracie prsia, červené víno, kukuričný škrob, 1 polievkovú lyžicu a 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky a 1 čajovú lyžičku olivového oleja. Zmes nechajte odstáť. V malej miske vyšľahajte vajcia so soľou, kým sa dobre nespoja, a odložte bokom.
Keď sa budú špagety piecť približne 10 minút, v panvici wok zahrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote, až sa začne lesknúť a voňať. Pridajte plátky húb shiitake a duste ich, často miešajúc, až začnú na niektorých miestach jemne hnednúť, približne 3 minúty. Pridajte 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky a varte ďalších 10 sekúnd, stále miešajúc. Následne pridajte nakrájaný zeler a smažte ho, pravidelne miešajúc, až zmäkne, približne 3 minúty. V poslednej minúte pridajte zvyšok sójovej omáčky. Zmes húb a zeleru presuňte do veľkej misy.
Do panvice dajte 2 polievkové lyžice olivového oleja a zahrievajte na stredne vysokej teplote, až sa olej začne lesknúť. Pridajte kuraciu zmes a duste ju, často miešajúc, až bude mäso úplne prepečené, približne 3 minúty. Následne vráťte do panvice zmes húb a zeleru a duste, stále miešajúc, ešte asi 1 minútu, kým sa všetko dobre prehreje.
Vyberte pekáč z rúry, odstráňte alobal a premiešajte špagety. Škrob z cestovín by mal zahustiť zvyšnú tekutinu v pekáči. Rozložte kuraciu zmes rovnomerne na špagety.
Do panvice pridajte ešte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a zahrievajte na stredne vysokej teplote, kým sa olej nezačne lesknúť. Pridajte vajce a smažte ho neporušené, až začne bublať a tuhnúť na okrajoch woku, asi 30 sekúnd. Pokračujte vo varení, stále miešajúc, až vajce úplne stuhne, asi 1 minútu. Naneste vajce na vrch kuracej zmesi a podávajte.
Ak by ste chceli ochutnať recept s hubou shiitake niekedy neskôr, ale napriek tomu chcete túto hubu zahrnúť do svojej stravy, skvelou voľbou je výživový doplnok extrakt z huby Shiitake.