Hladina cukru v krvi označuje množstvo glukózy (hroznového cukru) v krvi. (1) Glukóza je hlavný zdroj energie pre organizmus, ktorý získavame z potravy, najmä zo sacharidov. Hladinu cukru v krvi reguluje inzulín a glukagón, hormóny produkované pankreasom.
Cukrovka je metabolická porucha teda porucha látkovej výmeny, konkrétne porucha metabolizmu sacharidov, pri ktorej telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo ho nevie efektívne využiť, preto býva hladina cukru v krvi diabetika trvalo zvýšená.
V našom článku predstavíme prírodné metódy, ktorými môžeme dosiahnuť, aby bola naša hladina cukru v krvi nižšia, no je dôležité, aby ste sa pred ich použitím poradili so svojím ošetrujúcim lekárom a v prípade potreby pokračovali v liečbe liekmi.
Nízkosacharidová strava
Z troch makroživín – sacharidy, bielkoviny a tuky – sú sacharidy tie, ktoré najviac zvyšujú hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Napriek tomu, že sacharidy sú dôležitou súčasťou vyváženej a výživnej stravy, nízkosacharidová strava môže byť veľmi účinná pri chudnutí a liečbe cukrovky.
Mnohé štúdie potvrdili účinnosť nízkosacharidových diét na zníženie hladiny inzulínu a zvýšenie inzulínovej citlivosti, najmä v porovnaní s inými diétami. Ľudia trpiaci inzulínovou rezistenciou, metabolickým syndrómom alebo syndrómom polycystických ovárií (PCOS) môžu dramaticky znížiť množstvo inzulínu obmedzením sacharidov.
Štúdia z roku 2009 skúmala vplyv nízkosacharidovej stravy na metabolické poruchy. (2) Pacienti dostali náhodne buď nízkotučnú, alebo nízkosacharidovú stravu, ktorá obsahovala 1500 kalórií.
V skupine na nízkosacharidovej diéte sa hladina inzulínu znížila v priemere o 50 %, hladina cukru v krvi klesla o 12 % a zlepšili sa aj hodnoty tukov v krvi, ako triglyceridy a cholesterol. Okrem toho tí, ktorí dodržiavali nízkosacharidovú diétu, aj viac schudli.
Menej rafinovaných sacharidov
Niektoré bežné zdroje rafinovaných sacharidov sú cukor, biely chlieb, biela ryža, sóda, cukrovinky, raňajkové cereálie a dezerty. Z týchto potravín boli odstránené takmer všetky živiny, vitamíny, minerály a vláknina. Majú vysoký glykemický index (glykemický index ukazuje, ako rýchlo sa po požití jedla zvýši hladina cukru v krvi.) Rafinované sacharidy sú veľmi ľahko a rýchlo stráviteľné a rýchlo zvyšujú glykemiu – teda hladinu cukru v krvi.
V roku 2004 vedci zverejnili súvislosť medzi glykemickým zaťažením, príjmom vlákniny a výskytom cukrovky typu 2. (3) Štúdia zahŕňala pozorovanie viac ako 91 000 žien a zistila, že strava bohatá na sacharidy s vysokým glykemickým indexom je spojená s rizikom vzniku cukrovky 2. typu.
Glykemický index sacharidov je premenný. Mnoho faktorov naň má vplyv, napríklad to, čo sa k nim ešte jedlo, a ako sú sacharidy varené alebo pripravované.
Všeobecne majú celozrnné potraviny nižší glykemický index, rovnako ako väčšina ovocia, zeleniny a strukovín, ktoré neobsahujú škrob. Tieto potraviny sú pre diabetikov výhodnejšie, pretože obsahujú veľa vlákniny.
Ako súvisí telesná hmotnosť a hladina cukru v krvi?
Nadváha alebo obezita môže sťažiť organizmu reguláciu hladiny cukru v krvi. To môže viesť k zvýšeniu hladiny krvného cukru a tým pádom aj k vyššiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.
Presný mechanizmus ešte nebol objasnený, ale existuje mnoho dôkazov, že obezita súvisí s inzulínovou rezistenciou a rozvojom cukrovky 2. typu.
Avšak bolo dokázané, že zníženie telesnej hmotnosti zlepšuje hladinu cukru v krvi. V jednej štúdii sa skúmal vplyv chudnutia a zloženia stravy na cukrovku 2. typu. (4) V štúdii sledovali vplyv diéty na 35 obéznych ľudí. Priemerne schudli 6,5 kg za 12 týždňov, keď dodržiavali diétu s 1600 kalóriami denne. Ich hladina cukru v krvi sa znížila v priemere o 14%.
Fyzická aktivita a hladina cukru v krvi
Fyzická aktivita pomáha regulovať hladinu krvného cukru tým, že zvyšuje citlivosť buniek na inzulín. Okrem toho aktívne využíva krvný cukor ako energiu, čím ho okamžite a aj dlhodobo znižuje. Ako vysoko intenzívne, tak aj stredne intenzívne cvičenia znižujú hladinu cukru v krvi. (5) Štúdia našla podobné zlepšenie u 27 dospelých, ktorí vykonávali cvičenia strednej alebo vysokej intenzity.
Pri cielenom riadení parametrov hladiny cukru v krvi cvičením v prípade cukrovky 2. typu hlási štúdia, že cvičenie pred raňajkami bolo účinnejšie v regulácii hladiny cukru v krvi ako cvičenie po raňajkách. (6)
Jedzte viac vlákniny
Vlákninu často delíme do dvoch skupín: rozpustná a nerozpustná vláknina. Najmä rozpustná vláknina môže pomôcť znižovať hladinu cukru v krvi.
Je rozpustná vo vode a tvorí gélovú látku, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie sacharidov v črevách. To vedie k plynulému zvyšovaniu a znižovaniu hladiny cukru v krvi, nie k náhlemu nárastu.
Vláknina nás tiež napĺňa, čím znižuje chuť do jedla.
Dobrými zdrojmi rozpustnej vlákniny sú:
- Ovsené vločky
- Orechy
- Strukoviny
- Niektoré ovocie, ako jablká, pomaranče a čučoriedky
- Zelenina
Zjednodušene možno účinok vlákniny vysvetliť na príklade chleba so syrom. Položíme si jednoduchú otázku: Čo je lepšie pre diabetika? 1 krajec chleba so syrom alebo radšej 1 krajec chleba so syrom a zelenou paprikou? Odpoveď: krajec chleba so syrom a paprikou, pretože zelená paprika obsahuje vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie sacharidov, čím stúpne hladina cukru v krvi po jedle miernejšie.
Pitný režim
Nedostatočný príjem vody vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Ak ste dehydratovaní, telo produkuje hormón nazývaný vazopresín. Tento hormón stimuluje obličky, aby zadržiavali tekutiny a zabraňovali tomu, aby telo vylúčilo nadbytočný cukor močom. Taktiež stimuluje pečeň, aby uvoľňovala viac cukru do krvi.
Štúdia, ktorá skúmala 3615 ľudí, zistila, že u tých, ktorí pili aspoň 1 liter vody denne, bola o 21 % nižšia pravdepodobnosť vzniku vysokého cukru v krvi v porovnaní s tými, ktorí pili približne 473 ml alebo menej.
Ďalšia rozsiahla štúdia v Švédsku, ktorá zahŕňala 4742 ľudí, sa zaoberala účinku nedostatočného príjmu vody na hladinu krvného cukru. (7) Dospela k záveru, že za 12,6 roka zvýšenej hladiny vazopresínu v krvi súvisí s výskytom inzulínovej rezistencie a diabetom 2. typu.
Množstvo vody, ktoré by ste mali piť, je často predmetom diskusií. V zásade závisí od jednotlivca. Vždy sa uistite, že pijete, keď máte smäd, a zvýšte príjem vody v horúcom počasí alebo počas cvičenia. Uprednostnite vodu pred sladenými ovocnými šťavami alebo nápojmi, pretože ich obsah cukru môže viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Kolísanie hladiny cukru v krvi ovplyvňuje ešte viac rôznych faktorov. (8)
- Ocot a hladina cukru v krvi: Jablčný ocot môže pomôcť predchádzať zvýšeniu inzulínu a hladiny cukru v krvi po jedle, najmä ak sa konzumuje s potravinami s vysokým obsahom sacharidov. Výskum ukázal, že konzumácia 2-6 polievkových lyžíc octu denne zlepšuje glykemickú odpoveď na jedlá bohaté na sacharidy. Dôležité je poznamenať, že štúdie zahrnuli aj iné formy octu okrem jablčného octu. (9)
- Minerály: Chróm a horčík môžu byť účinné pri regulácii hladiny cukru v krvi. Kombinácia týchto dvoch minerálov lepšie zvyšuje citlivosť na inzulín, než používanie jedného z nich samostatne.
- Stres: Stres zvyšuje hladinu cukru v krvi. Používanie techník na zvládanie stresu, ako napr. joga, môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.
- Spánok: Nedostatok spánku alebo spánok iba 4 hodiny zvyšuje inzulínovú rezistenciu a hladinu cukru v krvi. Kvalita spánku je rovnako dôležitá ako jeho množstvo. Najhlbší spánkový stupeň (NREM) je najdôležitejší pre reguláciu hladiny cukru v krvi.
- Konzumácia alkoholu: Alkoholické nápoje obsahujú často veľa pridaného cukru, čo môže viesť k náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Samotný alkohol však hladinu cukru v krvi znižuje, takže človeku, ktorému predtým po požití alkoholického nápoja stúpla hladina cukru v krvi, môže prísť zle z toho, že mu potom v priebehu relatívne krátkeho času klesne príliš nízko. Vysoká konzumácia alkoholu spôsobuje veľké výkyvy v hladine cukru v krvi.
- Zápaly, choroby: Zápaly a rôzne choroby môžu zvyšovať hladinu cukru v krvi.
Úloha liečivých húb pri znižovaní hladiny cukru v krvi
Môžu sa liečivé huby zapojiť do liečby cukrovky? (10) Liečivé huby prispievajú k regulácii hladiny cukru v krvi v rôznych oblastiach. Čoraz viac sa hovorí o aktívnych zložkách v liečivých hubách, ako sú polysacharidy, proteínové komplexy, diétne vlákniny a ďalšie.
- Konzumácia vlákniny znižuje hladinu cukru v krvi a chráni cievy. Huby obsahujú beta-glukány, polysacharidy, ktoré majú priaznivý účinok na spomalenie absorpcie cukru z potravy.
- Obsahujú látky, ktoré podporujú správne fungovanie pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporujú tvorbu inzulínu.
- Majú protizápalové účinky, posilňujú imunitu.
Odporúčané liečivé huby:
Každý extrakt z liečivých húb má svoje výhody pre diabetikov, preto nie je ľahké vybrať ten najlepší. Tu uvádzame niektoré z nich – aj keď iní môžu preferovať iný druh.
Huba Shiitake
- Zvyšuje tvorbu inzulínu, spomaľuje vznik cukrovky.
- Má priaznivý vplyv na črevá.
Žezlovka čínska – Cordyceps
- Zvyšuje efektívnosť spracovania glukózy. Všeobecne účinné látky priaznivo ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu, vrátane tvorby inzulínu.
- Na začiatku 1. typu autoimunitnej cukrovky chráni bunky pankreasu a spomaľuje ich zánik.
- U človeka znižuje pocit únavy, v dôsledku čoho môže viac cvičiť, a pohyb znižuje hladinu cukru v krvi.
Lesklokôrovka lesklá – Reishi
- može znižovať hladinu cukru v krvi nalačno.
- Zlepšuje kvalitu spánku, čo umožňuje pankreasu lepšie odpočívať a efektívnejšie fungovať.
- Má protizápalový účinok.
Pečiarka mandľová – Agaricus
- Diabetici trpia aj inými miernejšími zápalovými ochoreniami, a mandľová huba má protizápalové účinky.
- Má výnimočne liečivý účinok na podžalúdkovú žľazu, podporuje produkciu enzýmov.
- Je vynikajúcou pomocou pri zápale pankreasu.
Vedecké zdroje:
- https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/blood-sugar-level-ranges.html
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19082851/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15277155/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10372237/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28119617/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085769/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3220834/
- https://www.healthline.com/nutrition/blood-sugar-spikes
- https://www.researchgate.net/publication/333526775_Vinegar_acetic_acid_intake_on_glucose_metabolism_A_narrative_review
- https://www.researchgate.net/publication/234166650_Medicinal_mushrooms_in_prevention_and_control_of_diabetes_mellitus