Aký vplyv môže mať káva Reishi na naše telo? V tejto káve je kombinovaný povzbudzujúci účinok kávy s prospešnými zdravotnými výhodami lesklokôrovky lesklej – známej ako Reishi, ako je podpora imunitného systému a zlepšenie rovnováhy kyselín a zásad v tele.
Výhody a nevýhody kávy
Z výskumnej štúdie o výhodách a nevýhodách kávy sa dozvieme, ako môže denná káva pomôcť nášmu zdraviu. (1) Jej mierna konzumácia môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2, Parkinsonovej choroby, ochorení pečene a srdca, ako aj rakoviny hrubého čreva. Zároveň má nízky obsah kalórií a je bohatá na antioxidanty. Prispieva k zlepšeniu pohody a dokonca má akýsi sociálny rozmer, keď sa ľudia stretávajú a navzájom si ponúkajú kávu.
Na druhej strane, jej nadmerná konzumácia môže viesť k tráviacim problémom, vysokému krvného tlaku, zlomeninám kostí a komplikáciám v gravidite. Odporúča sa konzumovať maximálne 2 šálky kávy denne.
Káva s liečivými hubami
Ďalší článok, ktorý sa odvoláva na výskumy, skúma kávu s liečivými hubami z pohľadu ochrany zdravia. (2) Zistil, že nápoje s liečivými hubami sú inovatívne, zmyslovo príjemné a prospešné pre zdravie produkty, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu kvality života a zníženiu nákladov na zdravotnú starostlivosť.
Konkrétne o káve Reishi sa uvádza, že beta-glukány obsiahnuté v extrakte z Reishi prispievajú k posilneniu imunitného systému, majú protizápalové a antioxidantné účinky, zatiaľ čo kofeín má povzbudzujúci účinok, zvyšuje koncentráciu a energiu. Takto táto káva nie je len zdravou voľbou, ale pomáha aj udržiavať mentálnu sviežosť.
Za nebezpečné považuje skôr niektoré fámy a povery. Kto je alergický na huby, samozrejme, by túto kávu nemal konzumovať. Tí, ktorí užívajú lieky, by mali vedieť, že káva s Reishi nenahradzuje predpísané lieky.
Najdôležitejšie zložky a účinné látky huby Reishi
Reishi, známa aj ako lesklokôrovka lesklá, je už po stáročia známa svojimi imunostimulačnými a protirakovinovými účinkami, ale všetky tieto účinky lepšie pochopíme cez jej zložky. Obsahuje množstvo bioaktívnych zlúčenín, triterpénov, polysacharidov, ako aj organický germanium, adenozín a steroly. Poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.
Polysacharidy
Medzi najdôležitejšie účinné látky huby Reishi patria polysacharidy, konkrétne beta-glukány. Tieto zlúčeniny môžu posilniť imunitný systém tým, že zvyšujú aktivitu bielych krviniek, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v boji proti infekciám a rakovine. Výskumy naznačujú, že polysacharidy môžu mať aj antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály, čím znižujú oxidačný stres a spomaľujú proces starnutia. Okrem toho majú polysacharidy aj protizápalový účinok, čo môže pomôcť pri prevencii a liečbe chronických ochorení.
Triterpény
Triterpényové zlúčeniny v Reishi znižujú zápalové reakcie v tele, či už pri alergiách, alebo pri iných zápalových ochoreniach. (3) Výskumy naznačujú, že tieto zlúčeniny môžu mať rovnaké protizápalové a protirakovinové vlastnosti ako polysacharidy. Triterpény môžu brániť rast nádorov a ich šírenie tým, že obmedzujú pripojenie rakovinových buniek k bunkám mimo orgánov. Okrem toho môžu prispieť k zníženiu alergických reakcií a podporiť zdravie pečene tým, že zlepšujú pečeňové funkcie a podporujú detoxikáciu.
Organické germánium
Huba Reishi obsahuje značné množstvo organického germania, ktoré môže zlepšiť zásobovanie buniek kyslíkom. Táto zlúčenina môže až 1,5-násobne zvýšiť schopnosť krvi viazať kyslík, čo môže prispieť k zvýšeniu celkovej vitality a energetickej úrovne. Okrem toho môže podporovať správne fungovanie imunitného systému, pomôcť pri detoxikácii a odstraňovaní toxínov z tela.
Adenozín
Adenozín je nukleotid, ktorý sa prirodzene nachádza v hube Reishi. Táto zlúčenina môže zabraňovať zhlukovaniu krvných doštičiek, čím znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a zlepšuje krvný obeh. Adenozín má tiež upokojujúci účinok na nervový systém, pomáha znižovať stres a úzkosť a podporuje zlepšenie kvality spánku.
Steroly
Lesklokôrovka lesklá je tiež bohatá na steroly, ktoré môžu prispieť k regulácii hladiny cholesterolu. Tieto zlúčeniny môžu zabraňovať vstrebávaniu cholesterolu v tráviacom systéme, čím znižujú hladinu cholesterolu v krvi a podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Ďalšou výhodou je ich protizápalový účinok, ktorý môže prispieť k liečbe zápalov, ako sú zápaly kĺbov a iné zápalové stavy. V jednom výskume boli skúmané inhibičné účinky oleja zo spór Ganoderma lucidum na reumatoidnú artritídu. (inhibičný – potláčajúci, blokujúci) (4) U myší liečených týmto olejom došlo k zlepšeniu príznakov reumatoidnej artritídy, ako je poškodenie chrupavky a zápal kĺbov. Počas liečby sa znížila prítomnosť zápalových buniek v kĺboch a zároveň redukovala aj hladina zápalového proteínu.
Aké ďalšie účinné látky obsahuje huba Reishi?
Ganoderma je bohatá na bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú imunomodulačné, protinádorové, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, čím podporujú celkové zdravie a pohodu. (5) Napríklad cholín zohráva dôležitú úlohu vo fungovaní a zdraví mozgu a pečene, zatiaľ čo beta-sitosterol môže pomôcť pri zachovaní zdravia prostaty.
Ako pôsobí káva Reishi na naše zdravie?
Konzumácia kávy môže mať priaznivé účinky na naše zdravie. Viaceré lekárske štúdie sa touto témou už zaoberali a niektoré z nich naznačujú, že káva môže pôsobiť ako stimulátor, podporovať metabolizmus, zlepšiť krátkodobú pamäť, krvný obeh a znížiť riziko vzniku rakoviny. Káva Reishi vznikla spojením týchto dvoch zložiek s priaznivými účinkami, v ktorých sa ešte výraznejšie prejavujú pozitívne účinky liečivej huby.
Podpora imunitného systému
Hlavná výhoda, ktorú poskytuje káva Reishi je jej schopnosť podporovať imunitný systém. Polysacharidy a antioxidanty v hube Reishi môžu pomôcť organizmu v boji proti infekciám a zároveň zvýšiť aktivitu bielych krviniek. Okrem toho protizápalový účinok Reishi môže prispieť k ochrane organizmu.
Znižovanie príznakov alergie
Konzumácia kávy Reishi môže pomôcť vzhľadom na protizápalové a imunomodulačné účinky lesklokôrovky lesklej zmierniť alergické reakcie . Káva Reishi môže znižovať upchatie nosa, kýchanie a ďalšie alergické príznaky dýchacích ciest, ako je svrbenie alebo vodnatý výtok z nosa.
Podpora pečene
Ochranný účinok liečivej huby Reishi proti rôznym poškodeniam pečene dosvedčujú viaceré štúdie. (6) Ganoderma káva môže pomôcť podporiť detoxikačné procesy pečene, podporovať regeneráciu pečeňových buniek a prispieť k udržaniu správnych funkcií pečene. Môže byť obzvlášť užitočná pre tých, ktorí pravidelne konzumujú alkohol alebo už trpia ochoreniami pečene. Okrem toho môže byť účinná aj pri zlepšovaní stavu pacientov nakazených chronickým vírusom hepatitídy B.
Podpora kardiovaskulárneho systému
Káva Reishi môže pomôcť znižovať vysoký krvný tlak, podporovať udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu a znižovať riziko vzniku srdcových ochorení. Antioxidanty a protizápalové zlúčeniny v nej obsiahnuté môžu prispieť k zdraviu obehového systému.
Ďalšie liečivé účinky huby Reishi
- Zníženie symptómov depresie: Huba Reishi je prírodný adaptogén, ktorý môže pomôcť znižovať stres a úzkosť. Pravidelná konzumácia kávy Reishi môže teda zlepšiť náladu, podporiť duševné zdravie a pomôcť zmierniť príznaky depresie.
- Riešenie symptómov cukrovky: Káva Reishi môže prispieť k regulácii hladiny cukru v krvi, čo môže byť obzvlášť užitočné pre diabetikov. Môže pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín a zabrániť vzniku komplikácií spojených s cukrovkou. Viacero výskumov potvrdzuje, že Ganoderma lucidum má antidiabetické účinky. (7) Triterpenoidné zlúčeniny tejto huby inhibujú niektoré enzýmy, čím zmierňujú nárast hladiny cukru v krvi po jedle, a polysacharidy huby zvýšili hladinu inzulínu a znížili hladinu cukru v krvi u myší.
- Spomalenie starnutia: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže káva Reishi pomôcť chrániť bunky a spomaľovať procesy starnutia. Môže prispieť k zachovaniu pružnosti pokožky a znížiť vznik predčasných vrások. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti Reishi môžu pomôcť udržiavať zdravie pokožky a znižovať prejavy akné či ekzému.
- Protirakovinové vlastnosti: Podľa výskumov môžu niektoré zložky v káve Reishi vykazovať protinádorové účinky, podporou imunitného systému a tlmením rastu rakovinových buniek. (8)
- Hydratácia s kávou Reishi: Výskumy preukázali, že káva Reishi môže pomôcť udržiavať správnu hydratáciu tela, čo je nevyhnutné pre zdravú funkciu buniek. Na rozdiel od bežnej kávy, ktorá môže mať diuretické účinky, káva Reishi týmto problémom nečelí.
- Protizápalový a antioxidačný účinok: Káva Reishi obsahuje prírodné protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesti kĺbov a ďalšie zápalové stavy. Okrem toho môže neutralizovať voľné radikály, čím znižuje oxidačný stres, ktorý môže byť jednou z hlavných príčin chronických ochorení a starnutia.
- Antivírusové a antibakteriálne účinky: Káva Reishi, či už kofeínová alebo bezkofeínová, obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť v boji proti infekciám a podporovať správnu funkciu imunitného systému. Jej antivírusové a antibakteriálne účinky môžu pomôcť v boji proti sezónnym ochoreniam a iným patogénom. Tieto účinky sa môžu prejaviť aj pri boji proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá často spôsobuje žalúdočné problémy. Navyše, podľa výskumov sa znižuje aj poškodzujúci účinok HIV vírusov.
- Normalizácia krvného tlaku s kávou: Zatiaľ čo bežná káva môže zvyšovať krvný tlak, pravidelná konzumácia kávy Reishi môže pomôcť regulovať krvný tlak a znižovať zdravotné riziká spojené s hypertenziou.
Dávkovanie kávy Reishi
Určite sa odporúča pravidelne, každý deň konzumovať vhodné množstvo kávy Reishi, ktorá môže v dlhodobom horizonte výrazne pomôcť pri udržiavaní zdravia a prevencii ochorení.
Čo sa týka dávkovania, závisí to predovšetkým od toho, aký máme radi chuť kávy. Káva Reishi bude účinná a zachová si všetky svoje priaznivé vlastnosti, ak do instantného prášku nepridáme vodu teplejšiu ako 80 °C, pretože vyššie teploty zničia väčšinu účinných látok huby. Denne postačí 1-2 šálky, aby sme pocítili jej priaznivé účinky v relatívne krátkom čase.
Vedecké zdroje:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202
- https://www.news-medical.net/health/The-Truth-About-Mushroom-Coffee-Benefits-vs-Hype.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19651243/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36481405/
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0028825X.2024.2375996
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/FRI-200040586
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942215000837
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942214004154