Kým v ďalekej Číne a Japonsku ich veľmi dobre poznajú, u nás o nich počul len málokto. Reč je o hube Reishi, ktorá sa vďaka svojim liečivým účinkom stala súčasťou tradičnej medicíny v niekoľkých štátoch Ázie. Ak ste ani vy o týchto hubách zatiaľ nepočuli, poďte spoznať ich liečivé účinky s nami.
Čo je to?
Reishi, Ganoderma lucidum, Ling Zhi, alebo Lesklokôrovka obyčajná. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva liečivá huba, ktorá pochádza z Ázie. Huba má vejárovitý, polkruhový tvar a pripomína ľudskú obličku. Huba je lesklá a pôsobí až umelo. Čo sa týka farby, môžu mať až 6 farieb, a to červenú, bielu, čiernu, žltú, modrú a fialovú. Najbežnejšie používanou a zároveň aj najvzácnejšou, je červená odroda. Ak by ste túto liečivú hubu chceli nájsť v prírode, museli by ste ju hľadať na odumretých pňoch stromov, alebo na živých poranených stromoch v horúcich a zároveň vlhkých oblastiach Ázie.
V niektorých krajinách východu sa liečivé benefity tejto huby používajú už tisíce rokov. Podľa niektorých zdrojov sa táto huba používala v medicíne už pred 4 000 rokmi. Čínsky cisár Shen Nong opísal jej liečivé schopnosti v knihe tradičnej čínskej medicíny a opísal ju ako najlepšiu z rastlín.
Vďaka svojmu liečivému širokospektrálnemu využitiu si táto huba vyslúžila aj názov “rastlina nesmrteľnosti” čo je z čínskeho prekladu, alebo podľa japonského prekladu je to “božská bylinka liečivá”. Niet sa preto čo čudovať, že dlhodobo patrí medzi tradičnú čínsku a japonskú medicínu.
Bohaté zloženie huby Reishi
Čínska huba Reishi obsahuje niekoľko bioaktívnych molekúl, látok a preto je výbornou voľbou ako doplnok stravy. Medzi tieto molekuly patria polysacharidy, glykoproteíny, steroidy, terpenoidy, fenoly, nukleotidy. Hubové proteíny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny od alanínu, až po valín. Najvýznamnejšiu časť tvoria aminokyseliny lyzín a leucín. Obsahuje aj vitamíny a antioxidanty.
Koncentrácia liečivých látok nie je vždy rovnaká, ideálne sú plodnice húb vo veku 6 – 9 mesiacov. U starších plodníc sa množstvo látok znižuje a účinok teda nemusí byť dostatočný.
11 dôvodov, prečo vyskúšať Reishi
1. Posilňuje imunitný systém
Ak je váš problém slabá imunita, práve huba Reishi môže byť vašou silnou zbraňou na jej podporu. Jedným z jej účinkov je zlepšenie funkcie bielych krviniek, ktoré nás chránia pred ochorením. Pre svoje protizápalové a antialergénne vlastnosti sa radí k najúčinnejším prírodným antioxidantom.
2. Ochranca pred vznikom rakoviny
Aj pri hrozbe oxidačného poškodenia, je shopná pomôcť. Používať sa tak môže aj ako doplnok na prevenciu pred vznikom rakoviny. Kým v Číne a Japonsku sa na liečbu rakoviny už používa, u nás zatiaľ o jej účinkoch na liečbu prebiehajú len štúdie.
3. Napomáha funkcii obličiek
Určite ste už počuli o tom, že na ktorý orgán sa daný plod podobá, tomu orgánu pomáha. Tak, ako sa napríklad vlašské orechy odporúčajú konzumovať pre posilnenie mozgu, huba Reishi sa podobá na obličky a tých funkcie aj podporuje. Je schopná pomôcť obličkám pri tvorbe moču a pri vstrebávaní látok.
4. Podpora pre mentálne zdravie
Mentálne zdravie je rovnako dôležité, ako to fyzické. Aj napriek tomu, mu však veľa ľudí nevenuje takú pozornosť, ako tomu fyzickému. Stres trápi na Slovensku až 7 z 10 ľudí. Ak patríte do tejto skupiny, vyskúšajte ho liečiť aj s hubami Reishi.
5. Spomaľuje starnutie pleti
Pravidelnou konzumáciou je možné dosiahnuť neutralizovanie voľných radikálov, ktoré spôsobujú vznik vrások a starnutie. Reishi to dokáže kvôli polysacharidom. Tie podporujú syntézu jadrovej DNA a zvyšujú bunkové delenie, čo sa práve pri starnutí spomaľuje.
6. Detoxikuje
Lesklokôrovka obyčajná obsahuje adenozín a germánium. Adenozín, ktorý riedi krvný tuk a organické germánium, ktorý zvyšuje schopnosť krvi absorbovať kyslík až jeden a pol násobne, pomáha organizmu detoxikovať.
7. Pomocník na cukrovku
Kedysi to bola choroba starších, no v dnešnej dobe trpia na diabetes, teda cukrovku, aj mladí ľudia. Podľa niektorých výskumov, Reishi zvyšuje produkciu inzulínu a tým prispieť k liečbe cukrovky.
8. Rozpúšťa krvné zrazeniny
Vďaka rozpusteniu krvnej zrazeniny, je možné predísť mŕtvici.
9. Pomáha liečiť opary
Ak je opar váš častý spoločník a neviete sa ho zbaviť, aj s týmto vám pomôže Reishi. Výskumy totiž ukazujú, že urýchľuje proces hojenia oparov.
10. Je prospešná pre naše srdce a cievy
Lesklokôrovka obyčajná má silu pomáhať na vysoký krvný tlak, na ktorý trápi na svete viac ako miliardu ľudí. Taktiež znižuje cholesterol, čistí cievy a posilňuje srdce.
Ak vás ani jeden z predchádzajúcich bodov nepresvedčil o liečivých účinkoch, možno vás presvedčí posledný. V Číne totiž veria, že pravidelnou konzumáciou dokáže táto liečivá huba predĺžiť život človeka. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ju v Číne nazývajú rastlina nesmrteľnosti.
11. Liek pre močové cesty
Huba je schopná poskytnúť úľavu aj pri infekcii močových ciest. Jednej štúdie sa zúčastnilo 88 pacientov, ktorí trpeli týmto problémom. Vedci zistili, že po užívaní húb sa im močové cesty výrazne zlepšili.
Nežiadúce účinky Reishi
Výskumov s týmito hubami je zatiaľ málo a preto nie je ani úplne jasné, či môže jej užívanie priniesť aj vedľajšie stavy, či kontraindikáciu s užívaním iných liekov. Preto radšej tak ako pri všetkom, aj pri užívaní Reishi v akejkoľvek podobe je dobré, ak budete sledovať reakcie svojho tela.
Konzumácia Reishi
Lesklokôrovka obyčajná sa dá používať v kuchyni pre prípravu pokrmov podobne, ako iné jedlé druhy húb. Jej chuť je však oproti iným hubám horkejšia, čo nemusí každému vyhovovať. Ak vám horká chuť neprekáža, spravte si z nej napríklad výživný vývar, či čaj.
Recept na čaj z Lesklokôrovky obyčajnej
Pre prípravu výživného čaju z huby Reishi budete potrebovať 30 gramov sušených húb a 2 litre vody. Huby vložte do hrnca, pridajte 2 litre vody a postavte na sporák. Keď vám začne voda vrieť, stíšte teplotu a varte približne 20 minút. Tento čaj popíjajte počas celého dňa, alebo si časť odlejte a vložte do chladničky. V chladničke ho môžete skladovať 3-4 dni. Ak by bola chuť Reishi pre vás priveľmi horká, skúste si do čaju pridať trošku medu, na zmiernenie horkosti.
Hubová polievka
Nech je vašou obľúbenou hubovou polievkou dubáková, z kuriatok, alebo to bude krémová hubová polievka, či akákoľvek iná. Do každej z nich si môžete pridať aj Reishi. Ak sa rozhodnete pridať Reishi do polievky, varte ich 2-3 hodiny.
Odvar z Reishi
Do tretice vám poradíme aj to, ako si z Lesklokôrovky spraviť odvar. Aj v tomto prípade použite sušené plody a vložte ich do fľaše s vašim obľúbeným alkoholom. Čím dlhšie necháte huby v alkohole luhovať, tým lepšie. Nechajte ich tam ale minimálne 6 týždňov.
Ak si chcete dopriať zázračné výhody Reishi, no zároveň vám nevyhovuje jej horká chuť, zakúpte si ju vo forme kapsúl, ktoré jednoducho prehltnete a horkú chuť v ústach tak nepocítite. Okrem kapsúl môžete nájsť túto hubu Reishi aj ako tinktúru, extrakt a prášok.
Záver
Na záver je však veľmi dôležité poznamenať, že každý organizmus je iný a preto pre každého, môže mať iný účinok. Niekomu konzumácia huby so zdravotnými problémami pomôže, no inému nie. Ak vás trápia závažné zdravotné ťažkosti a neviete sa rozhodnúť, či produkt Reishi vyskúšať, poraďte sa s vašim lekárom, alebo lekárnikom.
Zdroje:
https://sarm.pluska.sk/zdravie/vyskusajte-mykoterapiu-uvarte-hubovy-caj
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22508065/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/