Pečiarka mandľová má mnohé, vedecky potvrdené unikátne liečivé účinky. Pôsobí ako mimoriadne silný antioxidant. Vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam sa jej pestovanie po celom svete neustále rozširuje. V súčasnosti je k dispozícii množstvo informácií o terapeutických účinkoch tejto mimoriadne zdravej huby.
Adaptogénna pečiarka mandľová prvýkrát upútala pozornosť japonského výskumníka Takahisa Furumota. Neskôr, v roku 1945, sa jej venoval americký mykológ William Alphonso Murrill. Avšak brazílski domorodci ju používali už dávno predtým v rámci etnomedicíny. Dobre poznali jej liečivé vlastnosti a nazývali ju „Cogumelo de Deus“, teda „Božia huba“. Zahrnuli ju do svojho jedálnička, čo prispelo k tomu, že u nich bol menej častý výskyt ochorení spojených so starnutím, ako sú rakovina a srdcové choroby. Účinky pečiarky mandľovej na zdravie sú veľmi rozmanité.
Je dôležité zdôrazniť, že Agaricus blazei Murill nie je liek so zázračnými liečivými silami, ale liečivá huba, ktorá obsahuje množstvo cenných zložiek. Tie môžu priniesť významné pozitívne zmeny pri niektorých ochoreniach. Antioxidanty napríklad pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť stavy ako sú srdcové ochorenia a nádory. Účinky pečiarky mandľovej však nekončia iba pri tomto aspekte.
Aké zložky obsahuje?
Pečiarka mandľová má nízky obsah kalórií a vysoký obsah živín, a vďaka svojej exotickej, mandľovej chuti sa z nej dá pripraviť množstvo jedál. Obsahuje minerály (vápnik, fosfor, meď, zinok, draslík a sodík), vlákninu, vitamíny, deriváty nukleových kyselín a aminokyseliny. Účinky lesklokôrovky lesklej a trsovnice lupeňovitej sú tiež významné.
V porovnaní s inými jedlými liečivými hubami sa zistilo, že Agaricus blazei Murill obsahuje najvyššiu koncentráciu polysacharidov, beta-glukánov, ergosterolu, kyseliny linolovej a palmitolejovej, vitamínov B6 a B12, E a D. Výskumy naznačujú, že tieto bioaktívne zložky môžu mať preventívny účinok voči chorobám u ľudí a domácich zvierat.
Na čo je dobrá pečiarka mandľová?
Hoci dôkazy podporujúce liečivé účinky pečiarky mandľovej sú zatiaľ obmedzené, mnohé štúdie naznačujú výhody, ktoré by si zaslúžili ďalší výskum.
Alternatívni odborníci veria, že zlúčeniny z huby (vrátane izoflavonoidov a rastlinných steroidov) môžu pomôcť predchádzať alebo liečiť niektoré zdravotné stavy, ako napríklad:
- Astma
- Rakovina
- Kožné zápaly
- Cukrovka
- Hepatitída
- Vysoký krvný tlak
- Vysoká hladina cholesterolu a tukov v krvi
- Zápalové ochorenie čriev
- Bakteriálne, plesňové a vírusové infekcie
- Tráviace problémy
- Stres
- Prevencia žalúdočných vredov
- Ateroskleróza
- Zmiernenie príznakov chemoterapie a rádioterapie
Proti cukrovke
Agaricus blazei Murill môže zohrávať úlohu pri liečbe cukrovky 2. typu, uvádza prehľad štúdií z roku 2017 vo World Journal of Diabetes. Podľa vedcov beta-glukány a oligosacharidy (druh sacharidov) obsiahnuté v pečiarke mandľovej zlepšujú hladinu cukru v krvi tým, že znižujú zápalový stres pankreasu (hlavného zdroja inzulínu v tele). Predbežné výskumy a priame terapeutické pozorovania naznačujú, že môže byť užitočná pri znižovaní hladiny cukru v krvi a pri prevencii či liečbe cukrovky.
Prevencia infekcií
Extrakt z pečiarky mandľovej môže byť použitý ako preventívna alebo prípadne terapeutická liečba proti baktériám Streptococcus pneumoniae. Vďaka imunostimulačným vlastnostiam pomáha Agaricus blazei murill ľahšie prekonať baktérie, vírusy a plesne, vrátane infekcií spôsobených Candida albicans. Môže pomôcť pri prevencii a liečbe sezónnych ochorení, ako je chrípka a prechladnutie, a udržiavať zdravé dýchacie cesty, čím zabraňuje vzniku bronchitídy, bakteriálnych zápalov hrdla, sínusitíd a zápalov uší.
Liečba črevných ochorení
Zdá sa, že táto liečivá huba má silné protizápalové účinky, ktoré sú prospešné pre ľudí so zápalovými ochoreniami čriev, ako je ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Podľa štúdie zo Scandinavian Journal of Immunology z roku 2011 sa u dospelých s Crohnovou chorobou výrazne znížil zápal čriev po 12 dňoch užívania extraktu z pečiarky mandľovej.
Podobne ako Agaricus blazei pomáha znižovať zápal pankreasu a čriev, môže tiež zmierniť zápal spôsobený chronickou hepatitídou. Štúdia publikovaná v Journal of Alternative and Complementary Medicine ukázala, že u dospelých s chronickou hepatitídou B došlo k výraznému zníženiu pečeňových enzýmov (čo poukazuje na zlepšenie funkcie pečene) po užívaní 1500 miligramov Agaricus blazei denne.
Protirakovinové a imunostimulačné účinky
Mnohé predbežné štúdie naznačujú, že pečiarka mandľová má protirakovinové vlastnosti. Mechanizmus účinku nie je úplne jasný, ale zdá sa, že „spúšťa“ apoptózu (programovanú smrť buniek) pri niektorých rakovinových bunkách, napríklad pri mnohopočetnom myelóme, leukémii, fibrosarkóme, rakovine prostaty, vaječníkov a pľúc.
Vďaka adaptogénnym vlastnostiam pečiarka mandľová pomáha organizmu prispôsobiť sa emocionálnemu alebo fyzickému stresu. Jej konzumácia môže byť užitočná pri prevencii alebo liečbe chronického únavového syndrómu a zmierňuje mentálnu únavu.
Laboratórne výskumy v Národnom onkologickom centre a v Japonskom národnom zdravotnom inštitúte preukázali, že extrakt z pečiarky mandľovej zvyšuje aktivitu T-buniek. Je jedným z najlepších prírodných imunomodulátorov, ktorý stimuluje množenie NK buniek (natural killer). Užívanie kapsúl z pečiarky mandľovej sa odporúča na prevenciu sezónnych ochorení (chrípka a prechladnutie).
Upozornenie! Agaricus blazei by sa mal používať opatrne v kombinácii s liekmi na liečbu cukrovky, vrátane inzulínu, pretože môže spôsobiť nebezpečné zníženie hladiny cukru v krvi (hypoglykémiu), čo vedie k únave, trasu, závratom, nevoľnosti a mdlobám. Existuje možnosť, že Agaricus blazei môže zhoršiť príznaky autoimunitných ochorení, ako je lupus, psoriáza a reumatoidná artritída. Vzhľadom na nedostatok štúdií by ho nemali používať deti, tehotné ženy a dojčiace matky.