Účinky Reishi dobre poznajú v ďalekej Číne a Japonsku, u nás o nich však počul len málokto. Reč je o hube Reishi, ktorá sa vďaka svojim liečivým účinkom stala súčasťou tradičnej medicíny v niekoľkých štátoch Ázie. Ak ste ani vy o týchto hubách zatiaľ nepočuli, poďte spoznať ich liečivé účinky s nami.
Čo je to?
Reishi – Ganoderma lucidum, Ling Zhi, alebo lesklokôrovka lesklá. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva liečivá huba, ktorá pochádza z Ázie. Huba má vejárovitý, polkruhový tvar a pripomína ľudskú obličku. Huba je lesklá a pôsobí až umelo. Čo sa týka farby, môžu mať až 6 farieb, a to červenú, bielu, čiernu, žltú, modrú a fialovú. Najbežnejšie používanou a zároveň aj najvzácnejšou, je červená odroda. Ak by ste túto liečivú hubu chceli nájsť v prírode, museli by ste ju hľadať na odumretých pňoch stromov, alebo na živých poranených stromoch v horúcich a zároveň vlhkých oblastiach Ázie.
V niektorých krajinách východu sa priaznivé účinky Reishi využívajú už tisíce rokov. Podľa niektorých zdrojov sa táto huba používala v medicíne už pred 4 000 rokmi. Čínsky cisár Shen Nong opísal liečivé účinky Reishi v knihe tradičnej čínskej medicíny a opísal ju ako najlepšiu z rastlín.
Vďaka svojmu liečivému širokospektrálnemu využitiu si táto huba vyslúžila aj názov “rastlina nesmrteľnosti” čo je z čínskeho prekladu, alebo podľa japonského prekladu je to “božská bylinka liečivá”. Niet sa preto čo čudovať, že dlhodobo patrí medzi tradičnú čínsku a japonskú medicínu.
Bohaté zloženie
Účinky tejto vzácnej huby sú dané jej zložením. Čínska huba Reishi obsahuje niekoľko bioaktívnych molekúl, látok a preto je výbornou voľbou ako doplnok stravy. (1) Medzi tieto molekuly patria polysacharidy, glykoproteíny, steroidy, terpenoidy, fenoly, nukleotidy. Hubové proteíny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny od alanínu, až po valín. Najvýznamnejšiu časť tvoria aminokyseliny lyzín a leucín. Obsahuje aj vitamíny a antioxidanty.
Koncentrácia liečivých látok nie je vždy rovnaká, ideálne sú plodnice húb vo veku 6 – 9 mesiacov. U starších plodníc sa množstvo látok znižuje a účinok teda nemusí byť dostatočný.
Aké sú účinky Reishi?
1. Posilňuje imunitný systém
Ak je váš problém slabá imunita, práve táto huba môže byť vašou silnou zbraňou na jej podporu. Reishi má imunomodulačný účinok spočívajúci v zlepšení funkcie bielych krviniek, ktoré nás chránia pred ochorením. (2) Pre svoje protizápalové a antialergénne vlastnosti sa Reishi radí k najúčinnejším prírodným antioxidantom.
2. Ochranca pred vznikom rakoviny
Aj pri hrozbe oxidačného poškodenia, je schopná pomôcť. Používať sa tak môže aj ako doplnok na prevenciu pred vznikom rakoviny. Kým v Číne a Japonsku sa na liečbu rakoviny už používa, u nás zatiaľ o jej účinkoch na liečbu prebiehajú len štúdie. Kvôli svojmu protinádorovému potenciálu Reishi spomaľuje alebo aj zastaví šírenie sa rakoviny a je vynikajúcim spoločníkom pri chemoterapii, kde chráni pred jej vedľajšími účinkami a na rakovinové bunky pôsobí tak, že zvyšuje ich citlivosť na chemoterapiu, aby si nevytvorili rezistenciu na chemoterapiu. (3)
3. Napomáha funkcii obličiek
Určite ste už počuli o tom, že na ktorý orgán sa daný plod podobá, tomu orgánu pomáha. Tak, ako sa napríklad vlašské orechy odporúčajú konzumovať pre posilnenie mozgu, huba Reishi sa podobá na obličky a tých funkcie aj podporuje. Je schopná pomôcť obličkám pri tvorbe moču a pri vstrebávaní látok. Extrakt z Reishi zabraňuje oxidačnému poškodeniu spôsobenému albumínom a syntéze chemokínov v kultivovaných ľudských proximálnych tubulárnych epiteliálnych bunkách. (4) (Proximálne tubulárne epiteliálne bunky sú súčasťou obličkových tubulov. Sú to dôležité štruktúry v obličkách, ktoré filtrujú krv a reabsorbujú rôzne látky, ako je voda, elektrolyty a živiny. Keď je táto časť obličiek poškodená, môže to viesť k zhoršeniu funkcie obličiek.)
4. Podpora pre mentálne zdravie
Mentálne zdravie je rovnako dôležité, ako to fyzické. Aj napriek tomu, mu však veľa ľudí nevenuje takú pozornosť, ako tomu fyzickému. Stres trápi na Slovensku až 7 z 10 ľudí. Ak patríte do tejto skupiny, vyskúšajte ho liečiť aj s výťažkom z tejto huby. Reishi zlepšuje náladu, tlmí bolesť a zlepšuje kvalitu života. (5)
5. Spomaľuje starnutie pleti
Pravidelnou konzumáciou je možné dosiahnuť neutralizovanie voľných radikálov, ktoré spôsobujú vznik vrások a starnutie. Reishi to dokáže kvôli polysacharidom. Tie podporujú syntézu jadrovej DNA a zvyšujú bunkové delenie, čo sa práve pri starnutí spomaľuje.
6. Detoxikuje
Lesklokôrovka lesklá obsahuje adenozín a germánium. Adenozín, ktorý riedi krvný tuk a organické germánium, ktorý zvyšuje schopnosť krvi absorbovať kyslík až jeden a pol násobne, pomáha organizmu detoxikovať.
7. Pomocník na cukrovku
Kedysi to bola choroba starších, no v dnešnej dobe trpia na diabetes, teda cukrovku, aj mladí ľudia. Podľa niektorých výskumov, Reishi zvyšuje produkciu inzulínu a tým prispieť k liečbe cukrovky. Polysacharidy z Reishi zlepšili hojenie rán a tvorbu nových ciev v ranách u myší s cukrovkou 1. typu, a to tým, že znížil poškodenie buniek spôsobené oxidačným stresom a zápalovými procesmi v pokožke. (6)
8. Reishi na srdce a cievy
9. Pomáha liečiť opary a kútiky
Výskumy ukazujú, že urýchľuje proces hojenia oparov. Kútiky v ústach sú často spôsobené Candidou a Reishi predstavuje dobré riešenie. (8)
Nežiadúce účinky lesklokôrovky
Výskumov s týmito hubami je zatiaľ málo a preto nie je ani úplne jasné, či môže jej užívanie priniesť aj vedľajšie stavy, či kontraindikáciu s užívaním iných liekov. Preto radšej tak ako pri všetkom, aj pri užívaní Reishi v akejkoľvek podobe je dobré, ak budete sledovať reakcie svojho tela.
Niekoľko, ale veľmi málo užívateľov extraktu z Reishi trpelo miernymi žalúdočnými problémami, viacerí suchom v ústach, alebo tuhšou stolicou. Tomuto sa dá ale predísť vhodným pitným režimom.
Veľmi negatívny účinok má lesklokôrovka v kombinácii s alkoholom. Samotná huba má hepatoprotektívne vlastnosti, chráni pečeň, ale v kombinácii s alkoholom ju môže poškodzovať a to vo väčšom rozsahu, ako samotný alkohol. Preto sa pri jej užívaní treba treba vyhnúť . Ďalším možným nežiadúcim účinkom môže byť, že u niektorých ľudí, ktorí majú nízky krvný tlak, môže spôsobiť závraty, pretože im ho ešte viac zníži.
Konzumácia
Huba sa dá používať v kuchyni pre prípravu pokrmov podobne, ako iné jedlé druhy húb. Jej chuť je však oproti iným hubám horkejšia, čo nemusí každému vyhovovať. Ak vám horká chuť neprekáža, spravte si z nej napríklad výživný vývar, či čaj. Huba je veľmi vhodná aj ako príloha ku káve.
Vedecké zdroje:
- https://www.mdpi.com/2076-3921/12/11/1907
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-32-9421-9_1
- https://cancerci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12935-023-03146-8
- https://academic.oup.com/ndt/article-abstract/21/5/1188/1822229?redirectedFrom=fulltext
- https://www.mdpi.com/2227-9032/8/4/520
- https://karger.com/cpb/article-abstract/29/3-4/583/153409/Ganoderma-Lucidum-Polysaccharide-Accelerates?redirectedFrom=fulltext
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-32-9421-9_7
- https://articles.bodyecology.com/nutrition-and-candida/