S Reishi proti alergii – ako prospieva zdraviu?

Lesklokôrovka lesklá, známa aj ako Reishi, či ganoderma, dostala svoje meno podľa svojho červeného, lesklého povrchu, ktorý pripomína vosk, ktorý sa kedysi kvapkal na listy. V čínskej medicíne sa používa už stovky rokov, najmä proti alergiám. Okrem toho je táto liečivá huba vynikajúcim antioxidantom a obsahuje polysacharidy, ktoré dokážu znižovať hladinu cukru v krvi. Má […]

Lesklokôrovka lesklá, známa aj ako Reishi, či ganoderma, dostala svoje meno podľa svojho červeného, lesklého povrchu, ktorý pripomína vosk, ktorý sa kedysi kvapkal na listy. V čínskej medicíne sa používa už stovky rokov, najmä proti alergiám. Okrem toho je táto liečivá huba vynikajúcim antioxidantom a obsahuje polysacharidy, ktoré dokážu znižovať hladinu cukru v krvi. Má tiež významnú úlohu pri ochrane pečene a redukcii stresu.

V tomto prípade sa však podrobnejšie zameriame na jej účinky proti alergiám. Ukážeme si, ako podporuje zdravie, posilňuje imunitný systém a znižuje zápalové procesy v tele.

Liečivými hubami proti alergii

Vďaka svojim adaptogénnym a farmakologickým vlastnostiam môžu liečivé huby pomáhať pri liečbe viacerých porúch a zmierňovaní ich príznakov. To platí aj pre alergie, ktoré sa stávajú čoraz väčším globálnym problémom. Liečivé huby môžu slúžiť ako prirodzený preventívny alebo terapeutický prostriedok pri ich liečbe, no je dôležité vedieť, ktoré huby a v akej forme sú najvhodnejšie.

Podľa tradičnej čínskej medicíny sú alergie často dôsledkom nesprávneho fungovania pečene. Preto je kľúčové pečeň očistiť a posilniť, čo môže pomôcť pri prevencii a liečbe týchto ochorení. Ganoderma (pecsétviaszgomba) patrí medzi najúčinnejšie prípravky na posilnenie pečene a je často používaná na zlepšenie jej funkcií a ochranu.

Výskumy ukázali, že niektoré liečivé huby môžu chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným toxickými látkami. Pečeň zároveň zohráva dôležitú úlohu v regulácii hladiny cukru v krvi, čo môže pomôcť predchádzať hypoglykémii. Udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi môže v mnohých prípadoch zmierniť a zredukovať alergické symptómy.

Ako pomáha Reishi proti alergii

Ganoderma, známa tiež ako Reishi je liečivá huba, ktorá môže podporiť náš organizmus rôznymi spôsobmi. Vďaka nej môžu byť zmiernené alergické symptómy, keďže obsahuje množstvo bioaktívnych zložiek s imunomodulačnými, protizápalovými a antihistamínovými účinkami.

Polysacharidy, ktoré ganoderma obsahuje, môžu posilniť imunitný systém a pomáhajú ho vyvážiť. Alergie sa často objavujú v dôsledku nadmernej reakcie imunitného systému. Ganoderma však môže pomôcť jemne doladiť imunitnú odpoveď, aby nereagovala príliš citlivo na neškodné alergény, ako sú peľ alebo prach.

Triterpény, ktoré sa v tejto hube nachádzajú, majú silné protizápalové účinky na organizmus, čo môže prispieť k zmierneniu zápalových procesov vyvolaných alergiami. Počas alergických reakcií často dochádza k zápalom v nosovej sliznici, očiach alebo na pokožke, avšak ganoderma tieto príznaky účinne zmierňuje.

Alergické reakcie  vedú aj k uvoľňovaniu histamínu v tele, ktorý spôsobuje svrbenie, opuchy a nádchu. Ganoderma môže prirodzene znižovať tvorbu histamínu, čo pomáha pri úľave od týchto nepríjemných príznakov.

Zložky tejto huby môžu tiež brániť uvoľňovaniu zápalových cytokínov, ako sú prostaglandíny, čím sa znižujú príznaky alergických reakcií. Zatiaľ čo mnohé steroidné protizápalové lieky majú vážne vedľajšie účinky, ganoderma má veľmi málo vedľajších účinkov, ak vôbec nejaké.

V rámci čínskych klinických štúdií bola huba Reishi podávaná viac ako 2000 pacientom s chronickou bronchitídou. Už po dvoch týždňoch liečby zaznamenalo 60-90 % pacientov výrazné zlepšenie, pričom najlepšie výsledky sa dosiahli u starších pacientov a u pacientov s astmou.

Alergie a mnohé ďalšie zdravotné problémy často zhoršuje stres. Ganoderma je však známa aj ako adaptogénna bylina, ktorá pomáha zmierňovať stres, a preto je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí chcú znížiť napätie a zlepšiť svoje zdravie.

Antioxidačnými účinkami proti alergii

Antioxidačné zlúčeniny v liečivých hubách môžu zmierniť škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré prispievajú k zhoršovaniu zápalových alergických reakcií. Vďaka týmto antioxidačným vlastnostiam môže dôjsť k zmierneniu alergických príznakov a podporiť regeneráciu organizmu.

Voľné radikály môžu zosilniť zápal a zhoršiť prejavy alergie. Pri alergických reakciách sa uvoľňujú zápalové mediátory, ako je histamín, ktoré zhoršujú príznaky. Antioxidanty však môžu znížiť tvorbu týchto mediátorov, čím prispievajú k zmierneniu alergických reakcií.

Antioxidanty v ganoderme navyše hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane imunitných buniek, čím pomáhajú zachovať ich zdravie a efektívnosť, čo je kľúčové pri zvládaní alergií a kontrolovaní alergických reakcií.

Ak nedôjde k tejto ochrane, zápal a voľné radikály môžu poškodzovať bunky tkaniva a sliznice dýchacích ciest. Antioxidanty však môžu znížiť toto poškodenie a urýchliť regeneráciu buniek, čo prispieva k rýchlejšiemu uzdraveniu a zmierneniu alergických symptómov.

Liečba respiračných problémov

Tradičné použitie Reishi zahŕňa aj liečbu respiračných problémov, ako sú astma a bronchitída. Alergické reakcie často spôsobujú problémy s dýchaním, ako je upchatie nosa, dýchavičnosť alebo kašeľ. Liečivé huby, ako je Reishi, môžu účinne zmierniť tieto príznaky, čo z nich robí výbornú voľbu pri ochoreniach dýchacích ciest a alergiách.

Okrem už spomínaných triterpénov, polysacharidov a antioxidantov obsahuje reishi aj adenozín, zlúčeninu, ktorá môže podporiť krvný obeh a zmierniť kŕče priedušiek, čím uľahčuje dýchanie a znižuje astmatické príznaky.

Adenozín je prirodzená zlúčenina, ktorá reguluje množstvo fyziologických funkcií, ako je prenos energie a fungovanie nervového systému. Stres, ktorý má negatívny vplyv na imunitný systém, môže ovplyvniť aj výskyt alergických príznakov.

Adenozín môže regulovať zápalové procesy tým, že ovplyvňuje aktivitu imunitných buniek. Prostredníctvom svojich receptorov môže brániť funkcii zápalových buniek, ako sú makrofágy alebo T-lymfocyty, čím znižuje nadmernú imunitnú odpoveď, ktorá je základom alergických reakcií.

Kľúčom k správne fungujúcemu imunitnému systému je teda optimálna činnosť pečene, zvládanie stresu a príjem antioxidantov. Vďaka týmto faktorom je telo schopné efektívne bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré ohrozujú imunitu.

Liečivá huba Reishi môže účinne znížiť zápalové príznaky a zmierniť účinok histamínu, ktorý je zodpovedný za alergické reakcie. Aby ste predišli nepríjemným príznakom a zlepšili svoje celkové zdravie, stojí za zváženie zaradenie liečivých húb, predovšetkým lesklokôrovky – Reishi do doplnkovej alebo preventívnej terapie.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1569904822000027

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24948193/

https://www.marioninstitute.org/anti-allergy-benefits-of-reishi-and-maitake-mushrooms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836217/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22068667/

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-allergieshttps://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/33/4/33_4_1367/_article