Sprievodca liečivými hubami: Aký je rozdiel medzi práškom, extraktom, mycéliom a tinktúrou
Prípravky z húb majú mnoho rôznych typov. Prášok z huby, extrakt z huby, mycélium a tinktúra môžu mať rôzne účinky, ale spoločné je, že každý z týchto typov môže priaznivo pôsobiť na naše zdravie. Prášok z huby je jemne mletá verzia huby, extrakt je koncentrovaná forma, zatiaľ čo mycélium je vegetatívna časť huby. Je teda jasné, že tieto formy sa líšia nielen v konzistencii.
V sprievodcovi liečivými hubami prezradíme, čo každý prípravok dokáže, ako si vybrať produkt s liečivými hubami a vysvetlíme, aký účinok majú jednotlivé typy na naše telo. (1) Zistíte, aký je rozdiel medzi práškom, extraktom, mycéliom a tinktúrou.
Všetko o liečivých hubách, zrozumiteľne
Liečivé huby sú druhy húb, ktoré sa už dlho používajú v tradičnej čínskej medicíne a iných východných medicínach, ako aj v alternatívnej medicíne. Tieto huby majú množstvo zdravotných výhod, ktoré moderný výskum čoraz viac potvrdzuje.
Liečivé huby sa však môžu vyskytovať v rôznych formách, pričom každá forma má svoje vlastné špecifiká. Prášok je jednoduchá forma, kde sa sušená huba pomelie na prášok, čím obsahuje celú huba, vrátane tela, spór, klobúka, stopky a ďalších častí. Extrakt je naopak koncentrovaná forma, ktorá obsahuje špecifické zložky alebo účinné látky huby v koncentrovanej podobe.
Medicínsky význam mycélia spočíva vo vegetatívnej časti huby, je to sieť vlákien a koreňov. (2) Tieto časti sa používajú v rôznych prípravkoch, ktoré sa predávajú v kapsulách alebo tabletách. Čo sa týka tinktúry z húb, tá sa pripravuje pomocou alkoholu alebo iného rozpúšťadla. (3) Huba sa suší, maceruje v alkohole a následne sa získaná tekutina používa ako tinktúra.
Aký je teda hlavný rozdiel medzi prípravkami? Čo dokáže prášok, extrakt, mycélium alebo tinktúra? Ako si vybrať ten správny produkt pre nás?
Sprievodca liečivými hubami: Čo je mletá huba?
Mletá huba je jemne mletá verzia tela huby. Túto formu môžeme často získať v práškovej forme, prípadne v kapsulách. Môže obsahovať zložky tela huby, ako sú spóry a bunkové membrány. Má množstvo potenciálnych výhod, ale účinky sa môžu líšiť v závislosti od druhu huby, ktorý konzumujeme. Všeobecne však platí, že mleté huby môžu podporovať imunitný systém . Shiitake, reishi a maitake sú známe ako prírodné posilňovače imunitného systému. Obsahujú totiž polysacharidy, ako sú beta-glukány, ktoré efektívne prispievajú k aktivácii a posilneniu imunitného systému.
Mleté huby obsahujú také bioaktívne zložky, ktoré môžu mať protizápalový účinok na naše telo. (4) Môžu pomôcť znížiť a prekonať chronické zápaly. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu zohrávať dôležitú úlohu v ochrane proti voľným radikálom. Môžu prispieť k spomalení procesov starnutia a zachovaniu zdravých buniek. Určité štúdie poukazujú na antioxidačný a protirakovinový efekt liečivých húb. (5)
Najväčšou výhodou mletých húb je však to, že v podstate konzumujeme sušenú hubu, a teda môžu obsahovať všetky vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. Ak nemáme prístup k čerstvým hubám, určite stojí za to vyskúšať tieto prípravky. Môžeme ich pridať do omáčok, polievok, mäsových jedál, aby sme mali ešte intenzívnejší chuťový zážitok.
Sprievodca liečivými hubami: Čo je prášok z húb?
Mleté huby a prášok z húb sa pripravujú takmer rovnako, ale v prípade prášku hovoríme o jemnejšom mletí . Huba sa dostáva do omnoho prachovejšej formy, ale stále obsahuje spóry, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri jej reprodukcii. Spóry môžu byť bohaté na živiny, a preto môžu mať množstvo zdravotných výhod.
Výhodné je ich konzumovať, ak ich získame z dôveryhodného miesta a ide o produkty pochádzajúce z kvalitného, čistého zdroja. Prášok z húb obsahuje často bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu mať potenciálne pozitívne účinky na organizmus. Prášky sa zvyčajne používajú ako doplnky stravy alebo na medicínske účely, ako sú kapsuly alebo prášky. Týmto spôsobom môžeme využiť biologické účinky húb a ich zdravotné výhody.
Kým mleté huby môžu obsahovať všetky časti huby, prášky sú zložené iba z niektorých častí huby. Je bežné, že obsahujú vyššiu koncentráciu zlúčenín, ako sú beta-glukány a triterpenoidy. (6) Vyššia koncentrácia je však skôr v extrakte.
Môžeme teda povedať, že mleté huby aj prášky majú svoje výhody, ale vzhľadom na spôsob ich použitia a zloženie sú vhodné na rôzne účely. Mleté huby sa skôr odporúčajú na dochucovanie a zlepšenie textúry, zatiaľ čo prášky sa častejšie používajú v doplnkoch stravy
4 dôležité fakty o extrakte z liečivých húb
- Výťažok (extrakt) z huby je koncentrovaná forma huby, ktorá sa získava špecializovanými postupmi.
- Výťažky zvyčajne obsahujú vyššiu koncentráciu účinných látok, ako sú bioaktívne zlúčeniny, napríklad imunomodulačne pôsobiace polysacharidy a triterpenoidy (7). Často sa pridávajú do výživových doplnkov a liekov.
- Výťažok sa vyrába špeciálnym procesom, počas ktorého sa koncentrujú biologicky aktívne zlúčeniny z huby. Väčšinou sa extrahujú alkoholom alebo vodou zo stien hubových buniek alebo iných častí huby.
- Výťažok môže obsahovať ešte vyššiu koncentráciu bioaktívnych zlúčenín ako prášky, pretože cielene izoluje určité časti huby. Vďaka tomu majú výťažky z húb intenzívnejší účinok. Najčastejšie sa predávajú vo forme kapsúl a kvapiek, ktorých pravidelná konzumácia prináša mnoho zdravotných výhod pre organizmus.
Zdravotné výhody extraktu z liečivých húb
Výťažky z liečivých húb môžu prinášať mnoho zdravotných výhod. Obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré priaznivo ovplyvňujú naše zdravie. Niektoré výťažky môžu stimulovať činnosť imunitného systému , čím prispievajú k jeho posilneniu a k ochrane pred infekciami. Výťažky z liečivých húb pôsobia protizápalovo, čo zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní rizika chronických ochorení. (8)
Väčšina extraktov z liečivých húb pomáha obnoviť zdravú hladinu cholesterolu, čím podporuje udržiavanie zdravia srdca a cievneho systému. Podľa niektorých výskumov disponujú niektoré liečivé huby aj protinádorovými aktívnymi zložkami. (9)
Čo je to mycélium?
Mycélium je vegetatívna časť huby, ktorá rastie v pôde alebo inom prostredí. Skladá sa prevažne z tkanív a vlákien a predstavuje rastovú a výživovú fázu životného cyklu huby. Mycélium je možné pestovať v laboratórnych podmienkach a používa sa na pestovanie húb alebo na výrobu výťažkov z húb. Z tohto dôvodu nie je mycélium samostatne konzumovateľné, ale slúži ako surovina na tvorbu výťažkov.
V prípade doplnkov z liečivých húb sa mycélium používa v produktoch, ktoré obsahujú vegetatívnu časť huby. Tieto produkty sú najčastejšie dostupné vo forme kapsúl alebo tabliet.
Aké zdravotné výhody má mycélium?
Zdraviu prospieva podporou imunitného systému, pretože obsahuje zložky, ako sú beta-glukány. Tieto zlúčeniny dokážu aktivovať biele krvinky a zlepšiť odolnosť organizmu.
Okrem toho disponuje mycélium antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami, čím prispieva k ochrane zdravia a znižuje riziko chronických ochorení. (10) Okrem toho môže mať adaptogénne účinky, ktoré pomáhajú telu lepšie sa prispôsobiť stresovým situáciám.
Niektoré liečivé huby, ako napríklad mycélium žezlovky čínskej – Cordyceps sinensis , sú známe svojimi energizujúcimi vlastnosťami. Môžu podporovať vytrvalosť a zvýšiť energiu. Mycélium z Reishi sa tradične používa na podporu funkcií pečene a obličiek.
Čo je tinktúra?
Tinktúra z liečivých húb je alkoholový výťažok, ktorý sa vyrába z liečivých húb. Ide o koncentrované tekutiny, pomocou ktorých sa z húb efektívne získavajú účinné látky a bioaktívne zlúčeniny. Alkohol sa používa ako rozpúšťadlo, ktoré umožňuje extrakciu účinných látok z húb, čím vzniká tinktúra.
Aké výhody môže mať?
Tinktúra z liečivých húb ponúka množstvo výhod, ako je jednoduché dávkovanie, dlhšia trvanlivosť a rýchla absorpcia. Alkohol napomáha extrakcii účinných látok z húb, vďaka čomu sú tinktúry spravidla silnejšie a koncentrovanejšie ako napríklad mleté huby.
Tinktúry sa najčastejšie predávajú v sklenených fľašiach s kvapkadlom, čo umožňuje jednoduché a presné dávkovanie. Konzumácia prebieha väčšinou po zriedení alebo zmiešaní s malým množstvom tekutiny, čo ich robí praktickými na každodenné používanie a dlhodobo postačujúcimi.
Zdroje:
- https://www.viveclinic.com.au/2019/03/05/medicinal-mushrooms-choose-right-mushroom-health-part-1/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619301355
- https://www.researchgate.net/OTAL PHENOLIC ANALYSIS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF MUSHROOM TINCTURES FROM MEDICINAL
- https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/634
- https://koreascience.kr/article/JAKO201317660998076.page
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515000733
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-002-1076-7
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618302998
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129509541018
- https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,30efbbbf6e2caad6,4724925d73d24675