Sú liečivé huby skutočne dobré antioxidanty?

Antioxidanty

Obsah

Mnohí z nás už počuli o antioxidantoch, no len málokto vie, čo sú, ako fungujú a aký majú súvis s liečivými hubami. Tento článok vám prezradí všetko, čo by ste mali o antioxidantoch vedieť.

Čo sú antioxidanty?

Čo sa skrýva za pojmom antioxidanty? Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. 

Voľné radikály sú reaktívne zlúčeniny, ktoré pri nadmernej koncentrácii môžu poškodzovať bunky a prispievať k vzniku rôznych ochorení, ako sú cukrovka, srdcovo-cievne choroby či rakovina.

Telo disponuje vlastným systémom antioxidantov, ktorý udržiava voľné radikály pod kontrolou. No významné množstvo antioxidantov vieme získať aj z potravy, najmä z ovocia, zeleniny a rastlinných produktov. Viaceré štúdie potvrdzujú, že liečivé huby majú antioxidačné schopnosti. (1) Medzi najznámejšie antioxidanty patria vitamíny E a C, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné.

V potravinárstve sa antioxidanty využívajú aj ako konzervačné látky, pretože predlžujú trvanlivosť potravín. Hoci úloha antioxidantov v prevencii rakoviny je stále predmetom vedeckých výskumov, ich konzumácia v rámci vyváženej stravy prináša mnoho zdravotných benefitov bez negatívnych účinkov.

Ako fungujú voľné radikály?

Podľa výskumu, publikovaného pod názvom Antioxidanty a voľné radikály, sa píše, že voľné radikály, ktoré sa neustále vytvárajú v tele, môžu poškodiť DNA, lipidy a bielkoviny, čím prispievajú k starnutiu a ochoreniam, ako je rakovina a ateroskleróza. (2)  Bez prítomnosti antioxidantov by voľné radikály mohli veľmi rýchlo spôsobiť vážne poškodenie, čo by mohlo viesť až k smrti.

Napriek tomu zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví, napríklad imunitné bunky využívajú voľné radikály na boj proti infekciám. Preto je nevyhnutné udržiavať rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi.

Ak voľné radikály prevýšia množstvo antioxidantov, vzniká stav nazývaný oxidačný stres. Tento stav môže poškodiť DNA, dôležité molekuly v tele a v niektorých prípadoch viesť až k bunkovej smrti. Poškodenie DNA môže zvýšiť riziko rakoviny a, podľa niektorých vedcov, hrá kľúčovú úlohu v procese starnutia.

Viaceré faktory životného štýlu, stresu a prostredia podporujú nadmernú tvorbu voľných radikálov a oxidačný stres, vrátane:

    • znečistenia ovzdušia,
    • cigaretového dymu,
    • konzumácie alkoholu,
    • vystavenia toxínom,
    • vysokej hladiny cukru v krvi,
    • nadmerného príjmu viacerých nenasýtených mastných kyselín,
    • žiarenia, vrátane nadmerného slnečného žiarenia,
    • bakteriálnych, plesňových alebo vírusových infekcií,
    • nadmerného príjmu železa, horčíka, medi alebo zinku,
    • príliš vysokej alebo nízkej hladiny kyslíka v tele,
    • intenzívneho a dlhodobého cvičenia, ktoré spôsobuje poškodenie tkanív,
    • nadmerného príjmu vitamínov C a E,
    • nedostatku antioxidantov.

 

Dlhodobý oxidačný stres zvyšuje riziko závažných zdravotných problémov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny. Preto je dôležité podporovať rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi prostredníctvom zdravej stravy a životného štýlu.

Antioxidanty v potravinách

Telo si dokáže vytvárať vlastné antioxidanty, napríklad bunkový antioxidant glutatión. Rastliny, zvieratá a všetky ostatné formy života majú svoj vlastný obranný mechanizmus proti voľným radikálom a oxidačnému poškodeniu. Preto sú antioxidanty prítomné vo všetkých prírodných rastlinných aj živočíšnych potravinách. Správny príjem antioxidantov je kľúčový. V skutočnosti je váš život závislý od prísunu určitých antioxidantov – konkrétne vitamínov C a E a ďalších dôležitých vitamínov a minerálov.

Existuje však aj množstvo iných, pre telo nepotrebných antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Hoci nie sú esenciálne, zohrávajú významnú úlohu v celkovom zdraví. Zdravotné benefity stravy bohatej na rastliny sú aspoň čiastočne spôsobené rôznorodými antioxidantmi, ktoré poskytujú. Medzi známe zdroje antioxidantov patria bobuľovité ovocie, zelený čaj, káva a horká čokoláda.

Beta-karotén je takisto dobrým zdrojom antioxidantov a prispieva k zdraviu aj tým, že je potrebný na tvorbu vitamínu A. Selén je jedným z mnohých mikroživín s vysokým antioxidačným účinkom.

Niektoré štúdie naznačujú, že káva je najväčším zdrojom antioxidantov v západnej strave, čo je však čiastočne spôsobené tým, že priemerný človek nekonzumuje dostatok potravín bohatých na antioxidanty.

Mäsové výrobky a ryby obsahujú antioxidanty, ale v menšej miere ako ovocie a zelenina. Medzi ovocie s vysokým obsahom antioxidantov patrí napríklad jahody a pomaranče. Antioxidanty môžu tiež predĺžiť trvanlivosť prírodných aj spracovaných potravín. Preto sa často používajú ako potravinové prídavné látky. Napríklad vitamín C sa často pridáva do spracovaných potravín, aby fungoval ako konzervačná látka.

Liečivé huby ako prírodné antioxidanty

Liečivé huby ponúkajú množstvo zdravotných výhod a oplatí sa ich užívať, pretože majú imunostimulačný účinok. (3)

Mnohé štúdie a vedecký výskum dokazujú, že liečivé huby obsahujú množstvo antioxidantov. (4) Toto isté dokazujú aj početné štúdie a vedecké výskumy, že liečivé huby obsahujú veľa antioxidantov. Vďaka tomu sú účinné v boji proti voľným radikálom a majú stimulačný účinok, ktorý znižuje starnutie buniek.

Medicínska huba čaga  je plná antioxidantov, a preto môže byť výborným pomocníkom v boji proti voľným radikálom a zápalom. Táto tmavočierna huba pomáha redukovať oxidačný stres (ktorý súvisí so starnutím pokožky), môže predchádzať rastu rakovinových buniek alebo ho spomaľovať a bolo preukázané, že znižuje hladinu nízkohustotného lipoproteínu (LDL), známeho ako „zlý“ cholesterol. Väčšina štúdií o chage bola vykonaná na ľudských bunkách a myšiach, ale dôkazy naznačujú, že táto liečivá huba je skvelá pre vaše zdravie – zvonka aj zvnútra.

Ako pomáha?

  • Spomaľuje proces starnutia
  • Bojuje proti zápalom
  • Znižuje hladinu LDL cholesterolu

 

Tip: Pridajte prášok čaga do ranného smoothie alebo si pripravte teplé, penivé chaga chai latte. Pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduché užívanie, je táto antioxidantová bomba dostupná aj vo forme kapsúl.

Typy antioxidačných látok v strave

Antioxidanty môžu byť rozpustné vo vode alebo v tukoch. Tie, ktoré sú rozpustné vo vode, pôsobia vo vnútri aj mimo buniek, zatiaľ čo tukorozpustné antioxidanty chránia najmä bunkové membrány.

Medzi významné antioxidanty v strave patria:

  • Vitamín C
    Voda rozpustný antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre správnu výživu.
  • Vitamín E
    Tukorozpustný antioxidant, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane bunkových membrán pred oxidačným poškodením.
  • Rastlinné antioxidanty
    Táto skupina má množstvo pozitívnych zdravotných účinkov.

 

Mnohé látky, ktoré sú antioxidantmi, plnia aj ďalšie dôležité funkcie.

Pozoruhodným príkladom sú kurkuminoidy v kurkume a oleokantál v extra panenskom olivovom oleji. (5) Tieto látky fungujú ako antioxidanty, ale majú aj silné protizápalové účinky.

Potrebujeme užívať antioxidačné doplnky?

Je nevyhnutné pre optimálne zdravie, aby sme prijímali antioxidanty v dostatočnej miere v potrave.

Izolované antioxidanty môžu mať pri nadmernom užívaní toxické účinky a dokonca podporovať oxidačné poškodenie namiesto jeho prevencie – tento jav je známy ako „antioxidačný paradox“.

Najlepšou stratégiou na zabezpečenie dostatočného príjmu antioxidantov je:

  • Strava bohatá na rôzne druhy zeleniny a ovocia
  • Doplnenie o prírodné extrakty z liečivých húb
  • Kombinácia s inými zdravými návykmi

 

Zhrnutie

Správny príjem antioxidantov je nevyhnutný pre zdravú výživu.

Najlepšou stratégiou je získať denný príjem antioxidantov z zdravých rastlinných potravín, ako sú ovocie a zelenina, alebo z prírodných doplnkov výživy na báze liečivých húb, ako je káva Reishi.

Pridanie lyžičky prášku z húb do vašich obľúbených receptov je skvelý spôsob, ako si vychutnať jeho zázračné zdravotné výhody. Ak hľadáte jednoduchší spôsob príjmu, kapsule môžu byť pre vás ideálnou formou.

Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že je bezpečné doplniť stravu o liečivé huby, najmä ak užívate určité lieky alebo ste tehotná. Môže byť dobrý nápad preštudovať si ďalšie články o vybranej liečivej hube, aby ste sa o nej dozvedeli viac, než ju vyskúšate.

Pred zaradením liečivých húb do svojho jedálnička sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak užívate určité lieky alebo ste tehotná. Je tiež užitočné preštudovať si ďalšie články o vybranej liečivej hube, aby ste sa o nej dozvedeli viac predtým, než ju vyskúšate.

 

Vedecké zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222000099
  2. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/52/8/253/1898315?
  3. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-medicinal-mushrooms-to-try
  4. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171109100409.htm
  5. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

 

Súvisiace články

Súvisiace produkty