Vyhľadať
Close this search box.

Pečiarka mandľová - Agaricus

Pečiarka mandľová (Agaricus blazei Murill) je saprofytická huba pochádzajúca z vlhkých teplých lesov amerického kontinentu (Južná Amerika a južná časť Severnej Ameriky). Domorodci žijúci pri Amazonke ju dokonca nazývali „Božou hubou“, pretože si všimli, že tí, ktorí pravidelne jedia pečiarku mandľovú, sú zdravší a dožívajú sa vyššieho veku. Agaricus blazei Murill patrí do čeľade pečiarkovité (Agaricaceae). V Japonsku je známy pod názvom – Himematsutake, v Číne ako – Ji Song Rong, a v Portugalsku ako – Cogumela del Sol.

Hoci je huba všeobecne známa ako Agaricus blazei Murrill (AbM), bola objavená v roku 1945 mykológom (vedec zaoberajúci sa hubami) Williamom A. Murrillom. Rástla na trávniku jeho priateľa R. W. Blazea na Floride. Huba, ktorá sa používa na terapeutické účely, bola identifikovaná v roku 1965 zo spór a vzoriek, ktoré do Brazílie poslal z oblasti Piedade brazílsky farmár japonského pôvodu.

V súčasnosti sa predpokladá, že sa v skutočnosti jedná o dva rôzne druhy, pričom pre brazílsku hubu bol navrhnutý názov Agaricus brasiliensis. Najnovšie analýzy však naznačujú, že ide o tú istú hubu, ktorú prvýkrát identifikoval Charles Horton Peck v roku 1893 a dostala meno A. subrufescens, a preto by tento názov mal mať prednosť.

Pečiarka mandľová – Agaricus blazei Murill (AbM) je brazílsky príbuzný pečiarky. Rastie voľne v brazílskych pobrežných dažďových pralesoch São Paulo. Koralovec ježovitý – Hericium erinaceus a ázijská Trsovnica lupeňovitá (Maitake) – Grifola frondosaliečivé bazídiomycéty (význam bazídiomycét), ktoré sa používajú ako zdravá výživa a proti rakovine.

Hoci je A. subrufescens alebo pečiarka mandľová najnovšia spomedzi liečivých húb, stáva sa však zároveň aj jednou z najpopulárnejších liečivých húb.

Podľa nedávneho prieskumu ju v Japonsku užíva 31% pacientov, ktorí trpia urologickými nádormi. V USA má najrýchlejšie rastúci predaj spomedzi všetkých medicinálnych húb. Na Taiwane je to príbuzná obyčajnej huby A. bisporus, ktorá preukázala široký rozsah klinickej aktivity.

Jej polysacharidy obsahujú niekoľko imunologicky aktívnych frakcií s nízkou molekulárnou hmotnosťou, ako aj komplex α-1,6 a α-1,4 glukánu, niekoľko komplexov polysacharid-proteínov, glukomanán (zložený cukor, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi), ktorého hlavný reťazec sa skladá z beta 1,2 viazaných mannopyranozylových zvyškov (prirodzene sa vyskytujúceho monosacharidu (jednoduchý cukor)) a heteropolysacharidu (zlúčenina príbuz sacharidom) pozostávajúceho hlavne z glukózy, arabinózy a manózy (manóza – molekula cukru s podobnou štruktúrou ako glukóza), (arabinóza je monosacharid, tiež známy ako jednoduchý cukor, najjednoduchšia forma cukru, z ktorej sú vytvorené všetky sacharidy). Všetky preukazujú antitumorálnu, protinádorovú aktivitu.

Zaujímavé je, že štrukturálna rôznorodosť jej polysacharidov sa zrejme zvyšuje v súvislosti s dozrievaním plodnice. A. subrufescens obsahuje aj vysoké hladiny lipidov (lipidy sú širokou skupinou organických zlúčenín, ktoré zahŕňajú tuky, vosky, steroly, vitamíny rozpustné v tukoch), vrátane kyseliny linolovej, kyseliny olejovej, kyseliny stearovej a ergosterolu (v rastlinách sa nenachádza vitamín D, ale jeho prekurzor ergosterol, ktorý sa vplyvom slnečného žiarenia mení na vitamín D).

Čo hovorí veda?

Pečiarka mandľová disponuje veľmi vysokým množstvom ß-D-glukánu, ktorý môže zohrávať významnú úlohu pri jej výraznom účinku na zvýšenie odolnosti organizmu. Prírodné vitamíny a minerály huby Agaricus zohrávajú úlohu pri normálnom metabolizme cukrov a tukov a môžu tiež znižovať inzulínovú rezistenciu pri diabete II. typu. Bolo dokázané, že pečiarka mandľová stimuluje proces fagocytózy stimuláciou monocytov a makrofágov.

ALERGIE – Polysacharidy z húb ako silné imunomodulátory (pri oslabení imunity pôsobia imunomodulačné živiny ako imunostimulátory) môžu znížiť hladinu alergických reakcií sprostredkovaných Th2 bunkami (T helper 2 – Th2 bunky sú známe tým, že zohrávajú významnú úlohu v imunite). Pečiarka mandľová – A. subrufescens nie je výnimkou a AndoSan™ – patentovaný liek v Japonsku, je silnou imunomodulačnou látkou.

AndoSan™ (ACE Co. Ltd., Immunopharma, Gifu-ken, Japonsko), je hubový produkt na báze Agaricus blazei Murill (AbM), u ktorého sa najprv preukázali významné protiinfekčné účinky v myších modeloch bakteriálnej sepsy, a následne aj antialergické a protinádorové účinky.

Medzi jeho zložky patrí: patentovaná kombinácia polysacharidových extraktov z pečiarky mandľovej (A. subrufescens 82%), koralovca ježovitého (H. erinaceus 15%) a trsovnice lupeňovitej – maitake (G. frondosa 3%), čo spôsobuje posun smerom k Th1 cytokínovému profilu (cytokíny typu Th1 majú tendenciu zabíjať parazity a udržiavať autoimunitné reakcie), čo vedie k zníženiu rizika alergií a in vitro spomaľuje (inhibuje) uvoľňovanie histamínu (histamínová intolerancia) zo žírnych buniek (mastocytov).

Obsahuje imunomodulačné ß-glukány a ďalšie biologicky aktívne látky, ako sú α-glukány, proteoglukány, lektíny (môžu ovplyvňovať niektoré metabolické procesy, napr. delenie alebo imunitu), ergosterol (provitamín D2) a agaritín. Prítomné sú izoflavonoidy, antioxidanty a protizápalové látky vrátane 4-HM steroidu, Δ4 steroidu (tento steroid je testosterón, ktorý môže byť premenený na akýkoľvek hormón rôznymi enzýmami v tele).

U myší A/J Min/+ liečených prípravkom AndoSan™ bol počet adenokarcinómov v črevách významne nižší a záťaž črevných nádorov (počet nádorov x veľkosť) bola významne znížená o 60% v porovnaní s kontrolnou skupinou. AndoSan je extrakt z mycélia húb, a nie z ich plodníc, a nedávno sa ukázalo, že obsahuje menej ß-glukánu, ako sa očakávalo na základe publikovaných údajov o plodniciach Agaricus blazei Murill (AbM). Na dosiahnutie pozorovaných účinkov sa preto v tomto extrakte musí podieľať aj pôsobenie ďalších, zatiaľ neidentifikovaných, imunomodulačných látok. Príkladom je izolovaná frakcia AndoSan, o ktorej sa zistilo, že inhibuje s nádorom asociovanú a prozápalovú proteázu legumaín v makrofágoch. (legumain je kľúčovým enzýmom pri spracovaní cudzích a vlastných antigénov)

OCHRANA PEČENE – Niekoľko menších klinických štúdií podporuje potenciálne použitie Agaricus subrufescens pri liečbe chronickej hepatitídy. Extrakt z A. subrufescens znížil GTP u 80% z 20 pacientov s hepatitídou C. Wang a jeho kolegovia zaznamenali rozsiahle prínosy u pacientov s chronickou hepatitídou typu B pri dávkovaní 20 g plodnice dvakrát denne počas 3 mesiacov, vrátane zmiernenia abdominálnej distenzie, únavy a hepatodýnie.

Štúdia in vivo poukazuje aj na terapeutický potenciál polysacharidového extraktu A. subrufescens pri alkoholovom poškodení pečene v dávke 100 mg/kg telesnej hmotnosti: zlepšuje pečeňové enzýmy, histológiu pečene a potenciál mitochondriálnej membrány.

MALÁRIA – Mozgová malária (CM-cerebrálna malária) je vyčerpávajúca a niekedy smrteľná. Závažnosť ochorenia je spojená so zlým prístupom k liečbe, zložitosťou terapie a rezistenciou voči liekom, preto vzniká čoraz väčšia potreba alternatívnych terapií. V tejto štúdii bol skúmaný účinok podávania brazílskej huby Agaricus blazei na myšiach v modeli CM spôsobenom Plasmodium berghei (Plasmodium berghei je jednobunkový parazit spôsobujúci maláriu u hlodavcov), kmeňom ANKA.

Zo štúdie jasne vyplynulo, že podávanie A. blazei (vodný extrakt alebo frakcia C) účinne zmiernilo následky mozgovej malárie (CM-cerebrálna malária) u myší a môže ponúknuť nové terapeutické stratégie.

CUKROVKA – (Diabetes). Dodnes bolo publikovaných len málo klinických údajov, hoci štúdia z roku 2008 uvádza zníženie hladín cholesterolu a glukózy, ako aj zvýšenie aktivity prirodzených zabíjačských buniek (NK-bunky imunitného systému, ktoré ničia vírusom napadnuté alebo rakovinové bunky) pri užívaní 3 g/deň polysacharidového extraktu.

HUBOVÉ INFEKCIE / CANDIDA ALBICANS – International Journal of Medicinal Mushrooms publikoval štúdiu o pozitívnych účinkoch pečiarky mandľovej proti plesňovým infekciám.

Jedlá huba Agaricus brasiliensis obsahuje veľké množstvo β-glukánu, ktorý pozostáva najmä z β-1,6-glukánovej štruktúry. V tejto štúdii sa skúmal účinok kmeňa A. brasiliensis KA21 na titer anti-β-glukánových protilátok u zdravých ľudí, ako aj úloha týchto protilátok ako imunomodulátorov (látky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém). Dvadsiatim dvom zdravým dobrovoľníkom bola podávaná sušená plodnica A. brasiliensis (900 alebo 1500 mg/deň) počas obdobia 12 týždňov.

V záujme pochopenia úlohy, ktorú zohráva protilátka proti beta-glukánu pri eliminácii patogénnych húb sa skúmala interakcia medzi bunkami HL-60 (typ bunkovej línie ľudskej leukémie, ktorá sa bežne používa vo výskume ako model na štúdium krvotvorby a imunitných odpovedí) a tepelne ošetrenou Candidou albicans (bežná kvasinka, ktorá môže spôsobovať infekcie), ktorá bola ošetrená protilátkami.

Analýza ukázala nárast Candida-pozitívnych HL-60 buniek po liečbe ľudskými IgG protilátkami (IgG alebo imunoglobulín G je protilátka produkovaná imunitným systémom na rozpoznávanie a neutralizáciu patogénov, ako sú baktérie a vírusy), zatiaľ čo iná konkurenčná štúdia ukázala, že hlavným epitopom protilátky IgG na ktorý reagovala Candida (presnejšie, časť detegovaná protilátkami, imunitnými B bunkami alebo T bunkami), bola bola -> β-1,6-glukánová štruktúra.

Na záver možno konštatovať, že perorálne podávanie A. brasiliensis stimuluje tvorbu protilátok proti beta-glukánu a môže prispieť k prevencii plesňových infekcií aktiváciou imunitných buniek. β-glukány (beta-glukány) – vláknina posilňujúca imunitu,  ktorá sa nachádza v obilninách, kvasniciach a hubách.

KLINICKÝ SÚHRN

Hlavné terapeutické oblasti využitia – rakovina, alergie, hepatoprotektívne účinky (ochrana pečene), cukrovka, plesňové infekcie

Kľúčová zložka – polysacharidy

Dávkovanie – V klinických štúdiách sa použilo 3 g/deň polysacharidového extraktu, ale ukázalo sa, že aj kultivačné mycélium vykazuje vysokú aktivitu, čo podporuje použitie kombinácie myceliálnej biomasy a polysacharidového extraktu. (Myceliálna biomasa” v skratke znamená masívny rast hubových vlákien  – mycélia, ktorý sa často vytvára počas kultivácie húb a využíva sa na rôzne účely)

Upozornenie – Hoci A. subrufescens (podobne ako bežne pestovaná huba A. bisporus) obsahuje agaritín, mykotoxín odvodený od hydrazínu (mykotoxíny sú škodlivé látky produkované hubami, ktoré môžu mať toxické účinky na ľudský organizmus pri konzumácii alebo vdýchnutí) a patria do 3. skupiny karcinogénov, pri styku so vzduchom a pri varení rýchlo oxiduje. Viaceré štúdie potvrdzujú bezpečnosť A. subrufescens ako funkčnej potraviny.

Boli hlásené aj prípady cheilitídy spôsobenej extraktom A. subrufescens. (cheilitída je zápal alebo podráždenie pier, ktoré zvyčajne vedie k vysychaniu, popraskaniu alebo bolesti tkaniva pier.)