Priaznivé účinky cvikly

Zdravotné výhody, ktoré ponúka cvikla sú obrovským benefitom, preto ju nie náhodou môžeme zaradiť medzi superpotraviny.  Prečo odporúčame jej konzumáciu? Prirodzený zdroj živín Cvikla (Beta vulgaris), známa aj ako repa červená, má príjemnú sladkastú chuť, aj keď trochu zemitého nádychu, a je považovaná za ľahko dostupnú superpotravinu. Je výnimočne bohatá na cenné zložky a vďaka […]

Cvikla je mimoriadna superpotravina. Pôsobí priaznivo na naše zdravie.

Zdravotné výhody, ktoré ponúka cvikla sú obrovským benefitom, preto ju nie náhodou môžeme zaradiť medzi superpotraviny.  Prečo odporúčame jej konzumáciu?

Prirodzený zdroj živín

Cvikla (Beta vulgaris), známa aj ako repa červená, má príjemnú sladkastú chuť, aj keď trochu zemitého nádychu, a je považovaná za ľahko dostupnú superpotravinu. Je výnimočne bohatá na cenné zložky a vďaka obsahu vitamínu A, B a C je veľmi vhodná na posilnenie imunitného systému. Je bohatá na antioxidanty a obsahuje aj kyselinu pantoténovú, lykopén, biotín, kremík, draslík, horčík, sodík, vápnik, zinok, meď, mangán a železo.

Protinádorový účinok

Jej červené farbivo (betacyanín), ktoré sa podobá ľudskej krvi, môže brániť vzniku nádorových buniek. Ak už existuje nádor, môže sa odporúčať konzumácia surovej šťavy z červenej repy alebo cvikly v nejakej organickej forme ako alternatívna terapia. Týmto spôsobom sa nielen spomaľuje rast nádorových buniek, ale aj ich šírenie. Americká štúdia zistila, že betacyanín z repy spomaľuje rast nádorových buniek u pacientov s rakovinou prostaty a prsníka o 12,5%.

Kedy sa odporúča konzumácia cvikly?

Vzhľadom na svoj extrémne vysoký obsah živín prispieva cvikla k zdravému fungovaniu lymfatických uzlín a k  vyváženosti nervovému systému.

Je účinná  pri problémoch s pečeňou a môžu pomôcť pri procesoch detoxikácie a zmierňovaní vedľajších účinkov nadmernej konzumácie alkoholu.  Vďaka svojmu vysokému obsahu draslíka podporuje posilňovanie svalov a zvyšovanie vytrvalosti, pričom jej obsah vitamínov zohráva veľkú úlohu pri posilňovaní imunitného systému.

Tehotným ženám sa odporúča konzumácia cvikly, pretože kyselina listová je nevyhnutná pre zdravý vývoj plodu. Vysoký príjem kyseliny listovej môže predchádzať viacerým vývojovým poruchám plodu vrátane rázštepu chrbtice.  Pravidelná konzumácia cviklovej šťavy môže rozpúšťať žlčové a obličkové kamene.

Krvotvorba

Cvikla má schopnosť zvyšovať tvorbu krvi. Vďaka svojmu vysokému obsahu železa dobre prenáša kyslík v krvi, čím sa zlepšuje okysličenie orgánov, ktoré napomáha predchádzať zápalovým procesom.

Podpora tráviaceho systému

Podporuje a chráni tráviaci systém.  Je známe, že červená repa má alkalické a detoxikačné vlastnosti, ale môže byť aj pomocníkom pri trávení. Vďaka obsahu vláknin  čistí črevný trakt od nahromadených odpadových látok a toxínov. V dôsledku svojho čistiacieho účinku sa odporúča aj pri hemoroidoch a zápche. Ide o nízkokalorickú potravinu, ktorá napomáha aj pri diétach a kvôli svojmu nízkemu glykemickému indexu je schopná znižovať aj hladinu cholesterolu v krvi.

Konzumácia cvikly

Doba, keď sa podávala iba v kyslej forme sa skončila. Kuchári ju radi používajú ako prílohu  k jedlám a je obľúbenou zložkou zdravých nápojov. Slúži aj ako organický doplnok stravy. V tejto forme nestráca zo svojej výživovej hodnoty, ale je ľahšie využiteľná v každodennom stravovaní, a to aj pre tých, ktorí jej chuťou nie sú príliš nadšení.

Jej nepríjemnou vlastnosťou, že pri varení trví dlho, kým zmäkne a jej farbivo pri lúpaní zafarbuje ruky. Denná dávka cviklovej šťavy sa môže líšiť v závislosti od jednotlivca, ale denná dávka 2-2,5 dl prispeje k zdravému fungovaniu nášho tela

Zdroje:

https://supergreens.sk/blog/superpotraviny-2/
www.hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla