Liečivé huby ako napríklad huba shiitake patria medzi mimoriadne výživné potraviny. Sú chutné, ľahko dostupné a môžu byť skvelou súčasťou zdravej stravy. Vďaka ich zloženiu predstavujú ideálnu potravinu pre každého, kto chce jesť vyvážene a podporiť svoje zdravie. Chuťovo je huba shiitake kráľom jedlých húb.
Je neuveriteľne všestranná a existuje množstvo spôsobov, ako ju pripraviť. Restovaná huba shiitake, huba shiitake na spôsob perkeltu, shiitake so smotanou, vo forme omáčky, alebo len s vajíčkom?
Najprv si o nej povedzme niečo viac.
Niekoľko zaujímavostí
Huba shiitake je mimoriadne obľúbená – a nie je to náhoda. Ľudia ju majú radi nielen pre jej vynikajúcu chuť, ale aj kvôli početným blahodarným účinkom.
- posilňuje imunitný systém vďaka obsahu látky lentinán
- dodáva telu energiu
- pomáha znižovať únavu
- pozitívne ovplyvňuje krvný obeh
- výťažky z nej sa spomínajú ako prostriedky proti vírusom, baktériám a dokonca aj rakovine
Akú chuť má huba shiitake?
Má bohatú a mäsitú chuť, pri varení má maslovú konzistenciu a chuť.
Môže sa jesť aj surová?
Technicky je možné hubu shiitake konzumovať aj surovú, ale jej plná mäsitá chuť sa rozvinie a počas varenia sa stane ešte výraznejšou. Na konzumáciu je vhodná len plodnica huby.
Kde sa dá nájsť?
Čerstvá huba shiitake je dostupná vo väčšine potravín a supermarketov. Niektoré obchody ju ponúkajú aj v sušenej forme, alebo ako konzervu.
Skladovanie, čistenie a príprava
Zaujíma vás, ako pripraviť hubu na varenie a konzumáciu?
- Čistenie huby shiitake: dobré je, že na nich je často menej nečistôt ako na niektorých iných druhoch húb, pretože rastú na hnilých drevách a stromoch. Ak chcete, môžete hubu pred varením rýchlo opláchnuť.
- Na skladovanie ju vložte do papierového vrecka a uchovávajte v chladničke.
- Krájanie: Menšie huby nechajte celé, väčšie hlavičky húb nakrájajte na polovicu. Pred krájaním odstráňte stonku. Stonka huby shiitake je príliš tvrdá na to, aby sa dala jesť.
10 najlepších receptov
1. Smažená huba shiitake
Jedným z najobľúbenejších receptov je smažená huba shiitake. Smažená huba shiitake je vynikajúcim prílohou k mäsu (kuracie, hovädzie, bravčové) alebo morské plody.
Na prípravu smaženej huby shiitake budete potrebovať tamari alebo sójovú omáčku, čerstvú limetkovú šťavu, sriracha omáčku (alebo inú pikantnú omáčku), morskú soľ a sezamový olej. Ozdobte nakrájanou zelenou cibuľkou.
Podávajte tieto smažené huba shiitake ako prílohu.
Ak chcete podávať dusenú huba shiitake ako vegetariánske hlavné jedlo, podávajte ju s hnedou ryžou alebo basmati ryžou.
2. Zmes huby shiitake so zelenými fazuľkami
Keď si predstavíte smažené jedlá, aké zeleniny vás napadnú? Naša obľúbená smažená zelenina je huba a zelené fazuľky. Ak spojíme zelené fazuľky a hubu shiitake, získame chutné a výživné vegetariánske jedlo alebo vynikajúcu prílohu. Tento recept vyžaduje pikantnejšiu omáčku, cibuľu a strúhaný čerstvý zázvor. Ak chcete do jedla pridať viac bielkovín, môžete ho pripraviť s kuracím alebo hovädzím mäsom, alebo s tofu.
3. Rizoto s karamelizovanou hubou shiitake
Kedykoľvek sa ocitnete v situácii, keď máte chuť na pohodlné jedlo, bohaté na sacharidy, spomeňte si na rizoto. Ak naše obľúbené rizoto spojíme s karamelizovanou hubou shiitake, získame jedlo, ktorému nikto neodolá. Príprava tohto receptu trvá iba 30 minút a môžno ho pripraviť so zeleninovým vývarom alebo podľa chuti aj s kuracím vývarom. Potrebujeme k nemu nakrájaný cesnak medvedí, sójovú omáčku, čerstvý tymián, suché biele víno, avokádový olej, morskú soľ, čierne korenie, čerstvo nakrájanú petržlenovú vňať a syr na strúhanie – napr. parmezán.
4. Polievka z divokej ryže a húb
Na prípravu tradičnej polievky s divokou ryžou a hubami použite 100% divokú ryžu, a nie zmes divokej ryže s bielou. Tento úžasný recept vyžaduje rôzne druhy húb, a môžete použiť čokoľvek, čo máte doma. Pridáva sa cibuľa, zeler a mrkva, z korenín cesnakový prášok, čerstvý alebo sušený tymián, oregano a kôpor.
5. Pečené shiitake s cesnakom
Pečená huba s cesnakom je veľmi lahodná a pripomína chutné jedlá z reštaurácií. Potrebujete iba päť ingrediencií: huby shiitake, extra panenský olivový olej, strúčik cesnaku, soľ a čierne korenie.
6. Kelová polievka s hubami
Super jednoduchá polievka, ktorá je perfektná s lahodnými chuťami a množstvom živín. Táto vegetariánska polievka z kelu a húb vám určite padne do chuti. Kel obsahuje množstvo živín, a je dobrou voľbou vegetariánskeho alebo vegánskeho jedla. Možno ju podávať so zemiakmi a mrkvou, a chlebom.
7. Shiitake s brokolicou a rezancami soba
V tomto recepte si môžete pripraviť brokolicu a huby so zemiakmi alebo aj bez nich. Potrebujeme ponzu (citrusovú omáčku), soľ (morskú soľ) a mleté čierne korenie. Lepšiu chuť, zdravé tuky a bielkoviny získame pridaním masla, olivového oleja a sezamových semienok. Toto jedlo je kombinovateľné aj s inými druhmi bielkovín vrátane hovädzieho, bravčového či kuracieho mäsa a tofu.
8. Pizza s hubami
Namiesto tradičnej pizze s paradajkovou omáčkou vyskúšajte túto verziu s hubami, kozím syrom a čerstvými bylinkami. Môžete použiť akýkoľvek druh húb. Kľúčom k perfektnej pizze s hubami je používanie čerstvých húb, nie konzervovaných alebo surových. Na konci pečenia by sa mali huby podusiť s čerstvými bylinkami a trochou citrónovej šťavy.
9. Fettuccini s čerstvým bazalkovým listom a hubami
Tento recept si vyžaduje cestoviny fettuccini, huby shiitake a čerstvý bazalkový list. S cesnakom, extra panenským olivovým olejom, strúhanou citrónovou kôrou, čerstvou citrónovou šťavou, morskou soľou a čiernym korením získame všetko potrebné a chutné. Čerstvé bazalkové listy pridávajú chuť a farbu a čerstvo nastrúhaný syr parmezán jedlo dokonale dopĺňa.
10. Krémová polievka
Krémová polievka z huby je klasická polievka, ktorá je vhodná aj ako hlavné jedlo. Pri pomyslení si na hubovú polievku si väčšina z nás predstaví plechovky so smotanovými polievkami, ktoré sa dajú použiť aj na zapečené jedlá a omáčky. Ak si však pripravíte polievku sami s čerstvými hubami a hustou smotanou, vznikne naozaj lahodná pochúťka. Tento recept vyžaduje mladú zelenú cibuľku, maslo, červenú cibuľu, mrkvu, sušený tymián a čierne korenie.
Recept s hubou Shiitake – ktorý si vybrať?
Huby obsahujú kvalitné bielkoviny, zložité sacharidy, minimum tuku a sú bohaté na vitamíny skupiny B, D, ako aj na minerály ako draslík, selén a meď. Pravidelná konzumácia húb podporuje imunitu, trávenie a celkovú vitalitu organizmu. Či už si vyberiete ktorýkoľvek recept, môžete si byť istí, že ním podporíte vaše zdravie.
Zdroje:
https://thekitchencommunity.org/shiitake-mushroom-recipe/
https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms