Konzumácia liečivých húb sa spája s mnohými zdravotnými výhodami. Huby sú bohaté na mikroelementy, ktoré sa nachádzajú aj v zelenine, mäse a obilninách. Obsahujú množstvo bioaktívnych zlúčenín, ktoré môžu mať prekvapivé prínosy pre ľudské zdravie.
Jednou z najsilnejších a najznámejších výhod týchto húb sú polysacharidy (glukány). V skutočnosti sú polysacharidy v hubách jednou z najsilnejších bioaktívnych látok, ktoré motivovali odborníkov na zdravie a wellness, aby sa zamerali na huby ako potravinu – potravinu s liečivými účinkami. Prinášame vám prehľad niekoľkých kľúčových faktov.
Čo sú to polysacharidy?
Predtým, než sa hlbšie pozrieme na fungovanie polysacharidov v hubách, je nevyhnutné pochopiť, čo vlastne polysacharidy sú. Sú to uhľohydráty – reťazce cukrov pozostávajúce z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka. Rozlišujeme medzi jednoduchými a zloženými sacharidmi, ktoré môžeme nazvať aj „zlými“ a „dobrými“ sacharidmi. Predpona pred „sacharidmi“ označuje, koľko cukrových molekúl je spojených: mono = jedna, di = dve, poly = mnoho.
Monosacharidy sú jednoduché cukry a majú sladkú chuť. Patria sem napríklad glukóza (najbežnejší prirodzený monosacharid) a fruktóza (ovocný cukor). Keď sa dve monosacharidové molekuly spoja a vytvoria glykozidovú väzbu, vzniká disacharid, pričom sa uvoľní molekula vody. Bežné disacharidy sú laktóza (mliečny cukor) a sacharóza (stolový cukor).
Glukány sú dlhé reťazce cukrov. Niektoré slúžia ako zásobné látky, iné majú štrukturálnu funkciu. Tri bežné polysacharidy sú:
- Škrob: primárna zásobná molekula energie u rastlín.
- Glykogén: primárna zásobná molekula energie u živočíchov.
- Celulóza: stavebná zložka bunkových stien rastlín, rias a niektorých baktérií.
Stráviteľné glukány slúžia pri konzumácii ako zdroj energie. Nestráviteľné glukány pôsobia ako vláknina, ktorá podporuje prechod potravy tráviacim systémom a prispieva k zdraviu črevnej mikroflóry.
Podpora tráviaceho systému a črevnej mikroflóry
Tráviace enzýmy nedokážu rozložiť mnohé väzby spájajúce polysacharidy, čo znamená, že nestráviteľné sacharidy húb môžu v tráviacom systéme pôsobiť ako prebiotiká. Tieto vlákniny podporujú pohyb potravy tráviacim traktom a zároveň vyživujú prospešné mikroorganizmy, ktoré prispievajú k zdravej črevnej mikrobiote.
Vedci skúmali účinky pridania mrazom sušeného hubového prášku do stravy starších dospelých. Zistili výhody pri používaní húb, ako sú reishi, koralovec ježovitý (levia hriva), shiitake a maitake, ktoré zahŕňajú:
- podporu rastu prospešných baktérií,
- zníženie počtu škodlivých baktérií,
- podporu mikrobiálnej rozmanitosti,
- zvýšenie počtu baktérií produkujúcich mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Prítomnosť prospešných baktérií v črevách navyše prispieva k zdravému imunitnému systému, zdravej telesnej hmotnosti a metabolickému zdraviu.
Podpora metabolizmu a zdravia srdca
Hoci sú polysacharidy húb najznámejšie a najviac skúmané zlúčeniny, výskumy naznačujú, že liečivé huby obsahujú aj ďalšie bioaktívne látky, ktoré prispievajú k zdravej látkovej výmene. Medzi ne patria lektíny, eritadenín, triterpény, steroly a fenolové zlúčeniny.
Tým, že pomáhajú znižovať krvný tlak a podporujú zdravú hladinu cholesterolu, triglyceridov a cukru v krvi, huby prispievajú k zdravému metabolizmu a kardiovaskulárnemu zdraviu.
Liečba cukrovky
Glukány môžu mať antidiabetické vlastnosti, a preto sú polysacharidy odporúčané obzvlášť pre diabetikov.
Zdravotné problémy, ako je diabetes a kardiovaskulárne ochorenia, sú často spojené so zvýšeným zápalom v tele. Protizápalové vlastnosti húb môžu pomôcť regulovať takéto ochorenia.
Vysoký obsah vitamínov skupiny B v hubách môže poskytovať ochranu pred zníženými mentálnymi funkciami a demenciou u starších dospelých trpiacich nedostatkom vitamínov skupiny B, ako aj u diabetikov, ktorí užívajú metformín na reguláciu hladiny cukru v krvi.
Glukány môžu tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení a mŕtvice spojených s neliečenou cukrovkou.
Napriek tomu je potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili výhody vitamínov skupiny B a glukánov nachádzajúcich sa v hubách pre diabetikov.
Podpora imunitných funkcií
Predpokladá sa, že beta-glukány v hubách fungujú ako biologické modulátory odpovede, ktoré podporujú a aktivujú vlastnú imunitnú odpoveď organizmu na vírusové, bakteriálne, plesňové a parazitárne infekcie stimuláciou vrodeného a adaptívneho imunitného systému. Na základe stoviek dokončených štúdií a ďalšieho výskumu boli beta-glukánové polysacharidy označené ako „výživa“ pre imunitný systém.
Najväčšie množstvo polysacharidov sa nachádza v mandľovej hube, pričom beta-glukány v nej majú nízku molekulovú hmotnosť, čo uľahčuje ich vstrebávanie. Preto si pečiarka mandľová právom vyslúžila titul najlepšieho imunomodulátora.
Podpora energie a nálady
Glykány z liečivých húb, ako sú koralovec ježovitý (Hericium erinaceus) a cordyceps, môžu pomôcť bojovať proti únave. Pravidelné užívanie koralovca ježovitého môže znižovať úzkosť a zlepšovať náladu.
Podpora prirodzenej reakcie organizmu na zápal a starnutie
Polysacharidy z húb, spolu s fenolovými a indolovými zlúčeninami, mykosterolmi, mastnými kyselinami, karotenoidmi, vitamínmi a bioaktívnymi kovmi, podporujú schopnosť tela zvládať zápalové procesy. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti húb môžu pomôcť organizmu v boji proti chorobám a predčasnému starnutiu.
Syntetické polysacharidy z liečivých húb?
Teoreticky je možné zvýšiť obsah polysacharidov v hubách pomocou molekulárnych inžinierskych techník, ktoré zosilňujú gény riadiace ich biosyntézu.
Niektoré štúdie popisujú úspešné prístupy, ktoré ukazujú, že je možné zosilniť produkciu polysacharidov. Tieto priekopnícke štúdie ukazujú možnosti génovej manipulácie na zvýšenie produkcie glukánov.
Veľká časť beta-glukánových polysacharidov je zakotvená v chitínovej matrici, ktorá tvorí bunkovú stenu húb. Namáčanie v horúcej vode zvyšuje biologickú dostupnosť polysacharidov, ktoré sú rozpustné vo vode a majú imunomodulačné účinky. Preto pridanie hubového prášku do horúceho nápoja, ako je káva, čaj alebo vývar, umožňuje lepšie využitie obsahu polysacharidov.
Zhrnutie
Obsah polysacharidov je jednou z najznámejších výhod liečivých húb. Obsahujú rôzne polysacharidy, vrátane alfa- a beta-glukánov. Beta-glukány získavajú najväčšiu pozornosť pri zvažovaní výhod húb. Avšak obsahujú aj mnoho ďalších bioaktívnych zložiek s priaznivými účinkami na naše zdravie.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/mushrooms-good-for-diabetes#glycemic-index-and-load
https://www.news-medical.net/health/What-are-the-Health-Benefits-of-eating-Mushrooms.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/