Antioxidanty: funkcie a zdroje

antioxidanty a ich funkcie

Obsah

Antioxidanty sú prirodzenou ochranou tela pred oxidačným stresom. Nachádzajú sa v mnohých potravinách a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia.

Čo sú antioxidanty?

Na vysvetlenie pojmu antioxidanty je potrebné vedieť, že ide o molekuly, ktoré môžu telu pomôcť bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré sú spájané so zdravotnými problémami, ako je cukrovka a rakovina.  (1)  Príkladmi antioxidantov sú vitamíny E a C.

Voľný radikál je nestabilná molekula, ktorá má nepárový elektrón. Preto je veľmi reaktívna a snaží sa „ukradnúť“ elektrón z iných molekúl, čo môže viesť k poškodeniu buniek. Oxidačný stres vzniká vtedy, keď sa v bunkách vytvorí príliš veľa voľných radikálov a organizmus ich nedokáže neutralizovať dostatočným množstvom antioxidantov. To môže poškodiť bunky a prispieť k vzniku rôznych ochorení. Voľné radikály súvisia s viacerými chorobami, vrátane cukrovky, srdcových chorôb a rakoviny. Ľudský organizmus má vlastnú antioxidačnú obranu, ktorá udržiava voľné radikály pod kontrolou.

Preto je dôležité dbať o neustály prísun antioxidantov do svojho jedálnička. (2) Antioxidanty sa nachádzajú v potravinách, ako sú ovocie a zelenina a iných rastlinných zdrojov potravy. Významnými antioxidantmi sú vitamín C a vitamín E.

Antioxidačné konzervačné látky tiež zohrávajú rozhodujúcu rolu pri výrobe potravín, pretože zvyšujú trvanlivosť.

História antioxidantov

Čo viedlo k evolúcii antioxidantov na potravinársku vedu storočia? (3) Na konci 19. storočia sa antioxidanty používali v priemysle, aby zabránili oxidácii materiálu.  Oxidácia v priemysle je chemický proces, pri ktorom materiály, najmä kovy, reagujú s kyslíkom, čo môže spôsobiť koróziu alebo zníženie kvality. Neskôr sa začali antioxidanty používať na zabránenie žltnutiu potravín, spôsobenému oxidáciou nenasýtených tukov.

Postupne sa objavili antioxidanty ako vitamíny E a C, ktoré sú dôležité nielen pre konzerváciu potravín, ale aj pre správne fungovanie ľudského organizmu. Zistilo sa, že antioxidanty pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam, ako sú artérioskleróza, niektoré druhy rakoviny, cukrovka, kardiovaskulárne choroby a starnutie. Výskum antioxidantov sa zameriava na ich množstvo v potravinách a ich vplyv na zdravie.

Do pozornosti sa antioxidanty dostali v 90. rokoch, keď vedci začali chápať, že v počiatočných štádiách artériosklerózy upchávajúcej tepny došlo k poškodeniu voľnými radikálmi. Niektoré štúdie preukázali, že ľudia s nízkym príjmom ovocia a zeleniny bohatej na antioxidanty, mali väčšie riziko vzniku chronických stavov ako tí, ktorí konzumovali takýchto potravín dostatok. V klinických skúškach začali testovať vplyv jednotlivých látok v doplnkovej forme, najmä betakaroténu a vitamínu E, ako zbraň proti chronickým chorobám.

Ešte predtým, ako boli k dispozícii výsledky týchto štúdií, médiá a potravinový priemysel začal propagovať výhody antioxidantov, aby tým zvýšili svoj zisk. V obchodoch sa začalo objavovať mrazené ovocie, zelený čaj (v Japonsku matcha) a ďalšie potraviny označené ako “bohaté na antioxidanty”.

Ako fungujú voľné radikály?

Voľné radikály sa v ľudskom organizme tvoria neustále a ak by sme nemali antioxidanty, radikály by napáchali také škody oxidačným stresom,  ktoré by nakoniec spôsobili smrť. (4) Aj oni sú však pre život nevyhnutné a teda slúžia aj dôležitým funkciám. Používajú ich napríklad imunitné bunky na boj proti infekciám. Organizmus si z toho dôvodu musí udržiavať akúsi rovnováhu, medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi.

Ak voľné radikály prevyšujú množstvo antioxidantov, vedie to k stavu s názvom oxidačný stres. Predĺžený oxidačný stres zase vedie k poškodeniu DNA a ďalších molekúl v organizme. Niekedy to spôsobí až bunkovú smrť.

Poškodenie DNA voľnými radikálmi zvyšuje riziko vzniku rakoviny a niektorí vedci predpokladajú, že to hrá aj dôležitú úlohu v procese starnutia. (5)

Nadmernú tvorbu voľných radikálov a oxidačného stresu spôsobuje okrem iného aj niekoľko faktorov životného štýlu, medzi ktoré patrí:

  • znečistený vzduch,
  • cigaretový dym,
  • alkohol,
  • toxíny,
  • vysoká hladina cukru v krvi,
  • vysoký príjem polynenasýtených mastných kyselín,
  • žiarenie a nadmerné opaľovanie,
  • baktérie, plesňové a vírusové infekcie,
  • nadmerný príjem železa, horčíka, medi a zinku,
  • príliš veľa alebo málo kyslíka,
  • intenzívne a dlhotrvajúce cvičenie, ktoré poškodzuje tkanivá,
  • nadmerný príjem antioxidantov vo forme vitamínu C a E,
  • deficit antioxidantov.

 

Predĺžený oxidačný stres vedie k zvýšenému riziku negatívnych zdravotných výsledkov, ako kardiovaskulárne choroby či nádor.

Aké choroby spôsobujú voľné radikály?

Voľné radikály môžu prispievať k vzniku rôznych ochorení. Tu je prehľad niektorých najčastejších chorôb, ktoré môžu byť spôsobené oxidačným stresom:

ChorobaVysvetlenie
Rakovina

Rakovina patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí na svete a jej výskyt stále rastie – do roku 2040 sa očakáva až 47 % nárast prípadov oproti roku 2020. Príčinou nie je len starnutie populácie, ale aj genetické mutácie, vonkajšie vplyvy a životný štýl. Jedným z hlavných spúšťačov vzniku rakoviny je oxidačný stres, teda stav, keď v tele prevládajú škodlivé molekuly (tzv. reaktívne formy kyslíka – ROS) – voľné radikály nad obrannými antioxidantmi. Tieto molekuly môžu poškodzovať DNA, bielkoviny a tuky, čo vedie k mutáciám a rozvoju nádorov. Telo sa proti tomu bráni tvorbou vlastných enzýmov a antioxidantov.

Kardiovaskulárne ochoreniaOxidačný stres poškodzuje cievy, čo vedie k artérioskleróze a zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice.
Vysoký krvný tlak (hypertenzia)Poškodenie ciev voľnými radikálmi zvyšuje odpor v cievach, čo vedie k zvýšeniu krvného tlaku.
Diabetes typu 2Oxidačný stres zhoršuje inzulínovú rezistenciu, čo prispieva k rozvoju cukrovky.
Neurodegeneratívne ochoreniaPoškodenie nervových buniek voľnými radikálmi vedie k degenerácii mozgu a nervového systému.
ArtritídaVoľné radikály spôsobujú zápal a poškodenie kĺbov, čo vedie k chronickým zápalovým ochoreniam, ako je reumatoidná artritída.
Katarakta (šedý zákal)Poškodenie očných buniek voľnými radikálmi môže spôsobiť zakalenie šošovky, čo zhoršuje zrak.
Chronické zápalové ochoreniaAko lupus, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, kde oxidačný stres zhoršuje zápalové procesy.
Zlyhanie obličiekPoškodenie obličkových buniek voľnými radikálmi môže viesť k chronickému ochoreniu obličiek.
AstmaOxidačný stres zhoršuje zápal v pľúcach a prispieva k chronickým ochoreniam dýchacích ciest.

Antioxidanty v potravinách

Druhy sa dajú kategorizovať ako rozpustné vo vode alebo v tukoch. Tie, čo sú rozpustné vo vode pôsobia v tekutine vo vnútri a mimo buniek, zatiaľ čo rozpustné v tukoch pôsobia primárne v bunkových membránach. Medzi dôležité patria:

  • Vitamín C: Je vo vode rozpustný a je základnou výživovou látkou.
  • Vitamín E: Je rozpustný v tukoch a hrá rozhodujúcu úlohu pri ochrane bunkových membrán pred oxidačným poškodením.
  • Selén: len v určitých dávkach. Ľudskému systému, organizmu, by vo vysokých dávkach mohol spôsobiť otravu. Je to jediný minerál, ktorý funguje ako antioxidant.
  • Flavonoidy: Skupina antioxidantov rastlinného pôvodu, prirodzené farbivá, ktoré ovociu, zelenine a liečivým rastlinám dodávajú nielen farbu, ale prispievajú aj k ochrane zdravia. Nachádzajú sa v bobuľovom ovocí, ale aj v jablkách.

Aké sú zdroje antioxidantov?

Aj keď si naše telo dokáže produkovať antioxidanty samo, je dobré mu v tom pomáhať. Nachádzajú vo všetkých potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu. Medzi jedlá bohaté na obsah antioxidantov zaraďujeme napríklad bobule, zelený čaj, kávu a tmavú čokoládu. (6)

Podľa niektorých štúdií je káva jedným z najväčších zdrojov antioxidantov západných kultúr. Je to čiastočne aj preto, že priemerný jedinec neje toľko potravín bohatých na túto molekulu.

Aj varené mäso disponuje antioxidačnou kapacitou, ale v menšej miere, ako je to u zeleniny a ovocia.

Sú liečivé huby antioxidanty?

Viaceré štúdiá sa zaoberali antioxidačnými vlastnosťami húb. (7) Hoci môžu byť aj zdrojom antioxidačných vitamínov C a E a trochu aj vitamínu A, ich antioxidačná sila však skôr pochádza z iných látok – napríklad polyfenolov, polysacharidov, ergothioneínu a selénu.

Polyfenoly

Fenolové zlúčeniny sú najväčšou skupinou fytochemikálií, ktoré sa nachádzajú v rastlinných potravinách a v hubách. Polyfenoly môžu pomôcť predchádzať tvorbe krvných zrazenín, znižovať hladinu cukru v krvi a znižovať riziko srdcových ochorení. Môžu tiež podporovať funkciu mozgu, zlepšiť trávenie a poskytnúť určitú ochranu proti rakovine. Strava bohatá na polyfenoly má mnohé zdravotné výhody, vrátane ochrany pred rakovinou. Tieto zlúčeniny pôsobia proti rakovine tým, že ovplyvňujú oxidačný stres a regulujú procesy, ako je rast buniek, ich špecializácia, programovaná buněčná smrť, zápal, tvorba nových krvných ciev a šírenie rakovinových buniek. Štúdie na zvieratách ukázali, že polyfenoly môžu zabrániť alebo spomaliť rozvoj rakoviny regulovaním bunkovej signalizácie a génovej expresie. Potvrdzujú to mnohé výskumy. Jeden hovorí o protirakovinových účinkoch fenolov z huby Agaricus – pečiarky mandľovej. (8)

Polysacharidy

Polysacharidy z extraktov húb vyvíjajú antioxidačnú aktivitu, ktorá nás chráni pred ochoreniami, ale aj napr. pred vírusmi.  (9)  Polysacharidy z húb, najmä beta-glukány, podporujú imunitný systém tým, že aktivujú obranné bunky tela. Pomáhajú aj pri znižovaní cholesterolu, podpore črevného zdravia a ochrane pred infekciami. Pri jednom experimente zistili, že vďaka antioxidačným účinkom polysacharidov z huby Cordyceps sa spomalilo starnutie, a zvýšila sa imunita u myší. (10) Vyslovene užívanie huby Cordyceps zvyšovalo hladinu antioxidantov v organizme, vďaka čomu pôsobí táto huba  omladzujúco nielen na pleť, ale aj na cievy.

Ergothioneín

Ergothioneín je prírodná aminokyselina s veľmi silným antioxidačným účinkom, ktorú si ľudské telo nedokáže samo vytvoriť – musí sa prijímať stravou.

Jej kľúčovým zdrojom sú huby, no v menšom množstve  sú prítomné aj v niektorých rastlinách, ktoré ho získavajú z pôdy cez mikroorganizmy. V tele sa ergothioneín hromadí v tkanivách s vysokou mierou oxidačného stresu (mozog, pečeň, obličky), kde pomáha chrániť bunky pred poškodením, zápalom a starnutím. Výskumy naznačujú, že ergothioneín  je spájaný so zníženou úmrtnosťou a nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení. (11) Môže prispievať k prevencii neurodegeneratívnych chorôb (ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba), srdcovo-cievnych ochorení a niektorých foriem rakoviny.

Selén

Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý sa v hubách vyskytuje v dobre vstrebateľnej forme. Výskumy dokazujú, že selén v hubách podporuje imunitný systém, znižuje oxidačný stres a hrá úlohu v prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a porúch štítnej žľazy. (12) Z pestovaných liečivých húb vykazuje najväčšie množsto selénu Reishi.

Spôsob užívania liečivých húb

Mnohé jedlé druhy húb, ako napríklad šampiňóny, hliva ustricová či shiitake, prirodzene obsahujú antioxidanty, ktoré sa zachovávajú aj po tepelnej úprave. Napriek tomu u nás ľudia nekonzumujú v bežnej strave toľkokrát huby.

Podľa štúdie Porovnanie antioxidačnej aktivity a spôsobov extrakcie , rôzne typy extrakcie húb ovplyvňujú ich výslednú antioxidačnú účinnosť. (13) Výsledky ukázali, že vodné extrakty, najmä z druhov ako chaga, maitake a reishi, obsahovali viac fenolových zlúčenín a vykazovali vyššiu antioxidačnú aktivitu v porovnaní s alkoholovými extraktmi.

V tejto súvislosti možno spomenúť, že u nás sa pri výrobe extraktov z liečivých húb používa vodný spôsob extrakcie, ktorý zodpovedá výsledkom uvedenej štúdie a podporuje využitie biologicky aktívnych látok s vysokým antioxidačným potenciálom.

Záver

Pre zdravú výživu je nevyhnutné prijímať antioxidanty v dostatočnej miere, pretože hrajú kľúčovú úlohu v ochrane organizmu pred oxidačným stresom a poškodením buniek, ktoré môžu viesť k rôznym chronickým ochoreniam. Ich dostatočný príjem je možné dosiahnuť hlavne prostredníctvom vyváženej stravy, bohaté na ovocie, zeleninu, orechy, semená a celozrnné výrobky. Kľúčovými potravinami, ktoré obsahujú silné antioxidanty, sú napríklad bobule, citrusy, tmavá čokoláda, zelený čaj aj liečivé huby.

V prípade, že strava neobsahuje dostatočné množstvo antioxidantov, môžu výživové doplnky slúžiť ako podpora.

 

Vedecké zdroje: 

  1. https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/add-antioxidants-to-your-diet/art-20546814
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691730741X
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24587990/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944358/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096093
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2012/464238
  8. https://etda.libraries.psu.edu/catalog/17505
  9. https://www.mdpi.com/2076-3921/10/12/1899
  10. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2012/273435
  11. https://heart.bmj.com/content/106/9/691
  12. https://www.researchgate.net/publication/23247272_Selenium_in_Edible_Mushrooms
  13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321000326?via%3Dihub

 

 

Súvisiace články

Súvisiace produkty

OptiMix