Vyhľadať
Close this search box.

Rakovina žalúdka – príznaky, liečba

Obsah

Rakovina žalúdka je veľmi zákerné ochorenie. Podľa dostupných dát až 80 % pacientov prichádza pri tomto type rakoviny k lekárovi už v pokročilom štádiu. Podľa WHO, ide v poradí o štvrtú najčastejšiu rakovinu na svete. 

Na čo slúži žalúdok?

Žalúdok je svalový orgán, ktorého úlohou je tráviť potravu. Je súčasťou gastrointestinálneho traktu a uložený je v brušnej dutine, tesne pod rebrami. Keď váš žalúdok dostane potravu, sťahuje sa a produkuje kyseliny a enzýmy, ktoré túto potravu rozkladajú. Takto spracovanú potravu ďalej posúva do tenkého čreva.

Veľkosť orgánu sa líši od človeka k človeku. Roztiahne sa, keď je plný, a zmenší sa, keď je prázdny.

Žalúdok postihujú viaceré ochorenia, patria tu:

  • Žalúdočné vredy
  • Gastritída – zápal
  • Reflux kyseliny
  • Gastroparéza – poškodenie nervov
  • Poruchy trávenia
  • Peptický vred
  • Rakovina

Čo je rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka je abnormálny rast buniek, ktorý začína v žalúdku. Postihnúť môže ktorúkoľvek časť. Poloha rakoviny je jedným z faktorov, podľa ktorého sa lekári rozhodujú pri určovaní liečby.

Príčiny vzniku

Rakovina sa vyskytuje, keď sa normálne zdravé bunky v hornej časti tráviaceho systému stanú rakovinovými, vymknú sa kontrole a vytvoria nádor. Tento proces prebieha pomaly. Má tendenciu rozvíjať sa počas mnohých rokov.

Rizikové faktory

Existujú určité faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko tvorby rakovinových buniek. Patria tu určité stavy a choroby, ako napríklad:

  • Lymfóm,
  • Helicobacter pylori (H. pylori) – baktéria, ktorá niekedy vedie k tvorbe vredov,
  • tumory v iných častiach tráviaceho systému,
  • polypy – abnormálne výrastky tkaniva, tvoria sa na sliznici.

Rakovina je bežnejšia v nasledovných skupinách ľudí:

  • Starší dospelí, zvyčajne vo veku nad 50 rokov,
  • muži,
  • fajčiari,
  • ľudia s rodinnou anamnézou ochorenia,
  • ľudia ázijského a juhoamerického pôvodu.

Zatiaľ čo osobná anamnéza vie ovplyvniť riziko vzniku, určitú úlohu môže zohrávať aj životný štýl:

  • Časté jedenie slaného jedla, spracovaných potravín, alebo ďalších nezdravých jedál,
  • príliš veľa mäsa v strave,
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • málo pohybu – jeho nedostatok vplýva aj na psychiku
  • nesprávna a nedostatočná príprava jedla (teda napríklad nedovarené mäso).

Príznaky

Podľa NCIT za normálnych okolností neexistujú žiadne skoré prejavy alebo symptómy rakoviny žalúdka. Žiaľ znamená to, že ľudia často ani len netušia, že sa niečo v ich tele deje, až kým rakovina nedosiahne pokročilé štádium.

Medzi najčastejšie príznaky pokročilého karcinómu sú najmä:

  • Nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • časté pálenie záhy,
  • strata chuti do jedla, niekedy sprevádzaná náhlou stratou hmotnosti,
  • neustále nadúvanie,
  • skorý pocit sýtosti (aj po zjedení minimálneho množstva jedla),
  • krv v stolici,
  • žltačka,
  • nadmerná únava,
  • bolesti v oblasti žalúdka, ktorá sa po jedle zhoršuje.

Diagnostika

Bežný a pravidelný skríning žalúdka sa u nás nevykonáva. Ak však máte vyššie riziko vzniku, vyhľadajte lekársku pomoc. Lekár vás informuje o možnostiach a testoch.

Prvým vyšetrením býva fyzické vyšetrenie. Opýta sa vás na rodinnú anamnézu, aby zistil, či máte nejaké rizikové faktory. Následne vám môžu byť odporúčané nasledovné testy:

    • Krvný test – na zistenie príznakov rakoviny vo vašom tele z krvi.
    • Horná endoskopia (gastroskopia) – cez hrdlo sa vloží tenká ohybná hadička s malou kamerou. Vďaka tomu sa lekár pozrie do žalúdka.
    • Biopsia – odobratie vzorky zo sliznice. Vykonáva sa súčasne s endoskopiou a vzorka sa následne posiela na histologické vyšetrenie, ktoré potvrdí, alebo vyvráti diagnózu.
    • CT vyšetrenie a röntgen – dôležité zobrazovacie vyšetrenia.

Typy rakoviny žalúdka

Adenokarcinóm

Najčastejším typom rakoviny žalúdka je adenokarcinóm. Tvorí 90 – 95 % všetkých nádorov žalúdka. Tento typ sa vyvíja z buniek žliaz v najvnútornejšej výstelke, sliznici.

Existujú 2 hlavné typy adenokarcinómov:

  1. Črevný typ – pri tomto type sú vyhliadky na liečbu o niečo lepšie.
  2. Difúzny typ – má tendenciu šíriť sa rýchlejšie. Je menej častý ako črevný a býva ťažšie liečiteľný.

Gastrointestinálne tumory

Sú menej časté a začínajú vo veľmi skorých formách buniek v stene žalúdka.

Neuroendokrinné nádory

Začínajú v bunkách žalúdka, prípadne iných častiach tráviaceho traktu. Väčšina nádorov tohto typu má tendenciu rásť pomaly a nerozširuje sa do iných orgánov.

Lymfómy

Tvoria sa v bunkách imunitného systému – v lymfocytoch. Zvyčajne začínajú v iných častiach tela, ale niektoré sa tvoria v stene žalúdka.

Ďalšie typy

Iné typy rakoviny žalúdka, ako sú skvamocelulárne karcinómy, malobunkové a leiomyosarkómy, niekedy tiež začínajú v žalúdku. Sú však veľmi zriedkavé.

Liečba

Bojovať proti chorobe sa dá viacerými metódami. Ten, ktorý váš lekár vyberie závisí od toho, v akom štádiu sa aktuálne vaša rakovina nachádza.

Štádiá rakoviny žalúdka

  • Štádium 0 – stav, keď vnútorná výstelka žalúdka obsahuje skupinu buniek, ktoré sa môžu zmeniť na rakovinové. V tomto štádiu sa často využíva na liečbu chirurgický zákrok, kedy lekár odstráni časť alebo celý žalúdok, prípadne aj blízke lymfatické uzliny.
  • Štádium 1 – opisuje skorú alebo obmedzenú rakovinu žalúdka, kde je nádor len v žalúdku. Podobne ako v prípade vyššie, bude zrejme potrebné podstúpiť operáciu. Navyše však môžete dostať aj chemoterapiu ešte pred operáciou na zmenšenie nádoru.
  • Štádium 2 – v tomto prípade sa rakovina rozšírila do hlbších vrstiev žalúdka a možno aj do blízkych lymfatických uzlín. Chirurg v tomto štádiu odstráni časť alebo celý žalúdok, ak je to potrebné tak aj blízke lymfatické uzliny. Chemoterapia sa tu využíva pred operáciou, ale dostať ju môžete aj po operácii.
  • Štádium 3 – rakovina je vo všetkých vrstvách žalúdka, ako aj v iných orgánoch v blízkosti, ako je napríklad slezina a hrubé črevo. Siahať môže aj hlboko do lymfatických uzlín. Aj tu sa využíva chemoterapia spojená s operáciou.
  • Štádium 4 – ide o poslednú fázu, kedy sa rakovina rozšírila aj do ďalekých orgánov, ako je pečeň, pľúca, či mozog. Toto štádium je ťažké vyliečiť, no určite sa netreba vzdávať. Ak nádor blokuje časť gastrointestinálneho traktu, lekár vám odporučí niektoré z nasledujúcich zákrokov:
    • zákrok, pri ktorom sa časť nádoru zničí laserom na endoskope,
    • bypass žalúdka,
    • odstránenie časti žalúdka.

Vo štvrtom štádiu sa používa chemoterapia, ožarovanie, prípadne ich kombinácia. Dostať môžete aj cielenú terapiu.

Spôsoby liečby

  1. Operácia – využitie operácie v liečbe závisí podľa toho, či je možné rakovinu odstrániť alebo nie. Ak sa odstrániť nedá, môžete podstúpiť operáciu na odstránenie niektorých príznakov, napríklad na ľahší prechod jedla cez žalúdok.
  2. Chemoterapia – využíva lieky na ničenie rakovinových buniek. Využíva sa:
    • pred a po operácii na zmenšenie nádoru,
    • po operácii, aby pomohla zamedziť návratu rakoviny,
    • súčasne s inými spôsobmi liečby, aby boli účinnejšie,
    • na pomoc pri kontrole a zlepšovaní pokročilej rakoviny, alebo ak nemožno rakovinu odstrániť chirurgicky. Niekedy sa podáva aj s cielenou terapiou.
  3. Rádioterapia – využíva vysokoenergetické lúče na zabíjanie rakovinových buniek. Využíva sa aj v kombinácii s chemoterapiou.
  4. Cielená terapia – používa sa na zastavenie rastu rakoviny.

Vyhliadky na život – prognóza

Šance na vyliečenie závisia od viacerých faktorov, vrátane veku, celkového zdravia a stavu, do akého sa rakovina rozšírila. Keďže sa však často odhalí až v neskorších štádiách, vyhliadky nie sú tak dobré, ako v prípade iných druhov rakoviny. Dáta ukazujú na nasledovné čísla:

  • 42 zo 100 ľudí bude žiť najmenej 1 rok po diagnostikovaní,
  • 19 zo 100 ľudí žije viac ako 5 rokov po diagnostikovaní,
  • 15 zo 100 ľudí prežije 10 a viac rokov po stanovení diagnózy.

Prevencia

Samotnému vzniku sa nedá zabrániť. Môžete však znížiť riziko nasledovne:

  • Liečte žalúdočné infekcie – ak máte vredy, či baktériu H.pylori, neodkladajte liečbu. Antibiotiká si s týmto problémom ľahko poradia a tieto stavy vyliečia.
  • Jedzte zdravo – doprajte si každý deň porciu ovocia a zeleniny. Majú vysoký obsah vlákniny a niektorých vitamínov, ktoré sú schopné znížiť riziko rakoviny. Vyhýbajte sa príliš slaným, sušeným a údeným jedlám, ako sú párky, spracované mäso, či údené syry.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť – nadváha a obezita taktiež zvyšuje riziko ochorenia. Preto pohyb a cvičenie by malo byť vašou každodennou súčasťou.
  • Nefajčite – riziko sa pri fajčení zdvojnásobuje.
  • Poznajte svoju anamnézu – opýtajte sa svojho lekára na riziko rakoviny žalúdka. Ľudia s rodinnou anamnézou môžu zvážiť napríklad podstúpenie endoskopie

Zdroje:

https://www.webmd.com/cancer/stomach-gastric-cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-cancer/symptoms-causes/syc-20352438
https://www.nhs.uk/conditions/stomach-cancer/
https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/about/what-is-stomach-cancer.html
https://www.healthline.com/health/gastric-cancer#outlook

Súvisiace články

Súvisiace produkty